HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Nyár

2015.02.27. 10:47 MinDigTV


M1 – február 27., péntek, 22:50

„Kamaszkorom legszebb nyara”…

Kenneth Glenaan az angol kortárs film egyik legtehetségesebb rendezője. Mindig szociálisan érzékeny témák érdeklik. Első játékfilmje, a „Gáztámadás” (2001) többszörös díjnyertes emigráns film, amely méltán kapta meg Edinburgh-i Filmfesztivál legjobb elsőfilmesének járó Michael Powell-díjat. Kenneth Glenaan első játékfilmje Glasgow egyik, főként friss bevándorlók lakta lakótelepén játszódik, ahol váratlanul és rejtélyes módon megsokszorozódik az influenzás megbetegedések száma.

MTVA/Filmfőszerkesztőség)

Az érintettek közé tartozik Sherko, akinek 12 esztendős kislánya is megbetegedett: a kurd férfi éppen Szaddam Husszein északi-iraki gáztámadásai elől menekült Nagy-Britanniába, ahol a kíméletlen neonáci zaklatások után kénytelen szembenézni az angol bürokrácia közönyével és burkolt rasszizmusával is.

Műsoron most, a 2008-ban forgatott negyedik játékfilmje a „Nyár” kerül bemutatásra, amely szintén nagyon érzékeny témát ábrázol, méghozzá a kamaszok világát. Shaun és Daz pörgős gyerekek voltak egykoron, akik igazán szabadnak és vadnak születtek. A suli falain túl jobban érzik magukat, mint a suliban. Igazi, őszinte barátság van közöttük. A kamasz Shaun első és igaz, nagy szerelme, Katy, a szomszédlány. Shaun első pillanatától kezdve elveszett gyereknek született... Vad, erőszakos, önpusztító, amibe Daz-t is belerántja. Shaun hosszú évek távolából emlékezik vissza élete legszebb nyarára, amelyet barátjával és szerelmével, Katy-vel töltött. Daz közelgő halála azonban arra kényszeríti, hogy útnak induljon, és szembe nézzen saját múltjával.

A "Nyár" című film egy rendkívül érzékeny történet a fájdalmas gyerekkorról, kamaszkorról, a felnőtté válásról és az elmúlásról. Kenneth Glenaan, úgy mint első filmjénél, itt is méltán nyeri el az egyik legrangosabb angol díjat, a BAFTA-díjat, 2008-ban, a legjobb filmért és a legjobb rendezésért.

Nyár – M1 – február 27., péntek, 22:50

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Kenneth Glenaan
zeneszerző: Stephen McKeon
producer: Camilla Bray
vágó: Kristina Hetherington

szereplők:
Robert Carlyle (Shaun)
Steve Evets (Daz)
Rachael Blake (Katy)
Michael Socha (Daniel)
Sean Kelly (fiatal Shaun)

BAFTA-díj, Scotland Award - 2008 - a legjobb film és a legjobb rendezés

Szólj hozzá!

Címkék: M1 Nyár MinDig TV Kenneth Glenaan

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr487224665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása