HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Jó estét, Wallenberg úr!

2014.07.17. 19:35 MinDigTV


Július 18. 22:55

Stellan Skarsgard és Eperjes Károly főszereplésével, július 18-án, pénteken 22:55-től a Dunán

Raoul Wallenberg gazdag svéd családból származott, üzletembernek szánták. Építészetet tanult Amerikában, de soha nem fejezte be tanulmányait. 1942-től jár rendszeresen Magyarországra, ahol egy kis svéd élelmiszerkereskedelmi céget képvisel.

Eperjes Károly

Magyarországi tapasztalatai, a helyi viszonyok ismerete miatt esik rá a választás, amikor 1944 vészterhes hónapjaiban követségi titkárnak nevezik ki. Közvetlen feladata a zsidómentő tevékenység támogatása Budapesten. A svéd és a svájci követség már Wallenberg megérkezése előtt is végzett ilyen munkát, de a kiadott védőútlevelek száma Wallenberg érkezése után növekedett meg. Bevezette a svájci gyakorlatot, mely szerint egy útlevél egy egész családot védelmezett. A magyar hatóságok kezdetben még elfogadták ezt az érvelést. 1945 januárjáig dolgozott a magyar zsidók megmentésén, majd orosz fogságba esett, és további sorsára csak évtizedekkel később derült fény.

Kjell Grede svéd-magyar-norvég koprodukcióban készült filmje Wallenberg életének ezt, a magyarországi zsidó közösségeket védelmező, utolsó ismert részét dolgozza fel. A film társ-producere a magyar származású Faragó Katinka. Wallenberg szerepében a világhírű svéd színészt, Stellan Skarsgard-t láthatjuk kiváló magyar kollégái körében, mint Balkay Géza, Eperjes Károly és Székely B. Miklós. A filmet többségében Magyarországon forgatták.

Duna: július 18. péntek, 22:55

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Kjell Grede
forgatókönyvíró: Kjell Grede
operatőr: Esa Vuorinen
producer: Faragó Katinka, Klas Olofsson
vágó: Darek Hodor

szereplők:
Stellan Skarsgard (Raoul Wallenberg)
Eperjes Károly (Szamosi)
Katharina Thalbach (Maria)
Székely B. Miklós (Moser Ferenc)
Franciszek Pieczka (Papa)
Balkay Géza (Vajna)
Csákányi László (Gimpel)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV MinDig TV Eperjes Károly Jó estét Wallenberg úr!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr346517615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása