HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A merénylet - Szarajevó 1914.

2014.06.25. 11:02 MinDigTV


Duna TV – június 28., szombat, 21:15

Ferenc Ferdinánd és Hohenberg Zsófia hercegnő a Monarchia hadseregének boszniai gyakorlata miatt érkezett Szarajevóba, de látogatásukkal ahhoz is igyekeztek hozzájárulni, hogy helyreálljon a Habsburg-dinasztia megtépázott tekintélye. Ferenc Ferdinánd és hitvese a látogatást megelőző napokban egy boszniai fürdőhelyen tartózkodott, és mivel Oskar Potiorek táborszernagy éppen június 28-án tartott katonai gyakorlatot Szarajevó környékén, az alkalmat kihasználva a trónörökös is meg akart jelenni az eseményen.

Fotó: Filmfőszerkesztőség

A kettős gyilkosságot végrehajtó Gavrilo Princip – társaival együtt – ekkor már hetek óta szervezte Ferenc Ferdinánd megölését. Az összeesküvők meglepően fiatalok voltak, sokan – pl. Nedjelko Čabrinović, vagy Trifko Grabez – még huszadik életévüket sem töltötte be. Az elkövetőket rögtön elfogják. Dr. Leo Pfeffer, a vizsgálóbizottság vezetője a vizsgálat során rámutat arra, kiengesztelve így Bécset is, hogy a merénylet mögött a szerb kormány áll. A merényletet követően elszabadul a pokol Szarajevóban, Pfeffer vizsgálóbíró a nyomozás során egyre rosszabb helyzetbe kerül, a korrupcióval és hatalommal szemben egyre tehetetlenebb. Egyetlen esélye, hogy szerelmét, Mariját, és édesapját megmentse, ha már saját magán nem segíthet. Azonban a szarajevói események megállíthatatlanul és visszafordíthatatlanul robognak az első világháború kitörése felé vezető úton, és innen már nincs kiszállás…

A merénylet - Szarajevó 1914. – Duna TV – június 28., szombat, 21:15

1914. július 28-án kirobbant az első világháború. 40 állam vett részt a történelem addigi legszélesebb körü háborújában, mely 17 millió emberéletet követelt. 1914. október 12-edikétől 30-adikáig tartott Szarajevóban a merénylők bírósági pere. Mind a 25 vádlott tagadott bármiféle kapcsolatot a hivatalos Szerbiával.

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Andreas Prochaska
forgatókönyvíró: Martin Ambrosch
zeneszerző: Stefan Bernheimer
operatőr: Andreas Berger

szereplők:
Florian Teichtmeister (Leo Pfeffer, vizsgálóbíró)
Heino Ferch (Dr. Herbert Sattler)
Juergen Maurer (Justizchef Fiedler, főbíró)
Melika Foroutan (Marija Jeftanovic)
Edin Hasanovic (Danilo Ilic, diák)
Erwin Steinhauer (Oskar Potiorek, táborszernagy)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: történelem Duna TV MinDig TV A merénylet - Szarajevó 1914.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr526413933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása