HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Balatoni utazás: Kövek és borok

2014.06.24. 11:31 MinDigTV


Duna World - június 24., kedd, 15:15

A Balaton egyik legszebb és legérdekesebb vulkanikus képződménye a Badacsony, melynek lyukacsos, sárgás lávája oszlopszerűen emelkedik a magasba. De vajon mikor keletkezett ez a lávaköves hegység? Bizonyítható, hogy az elmúlt évezredek során a Balatonnál élő embereknek folyamatosan meghatározó volt a tó egészen különleges klímája és földrajzi adottságai.

Balaton

Egyes legendák szerint a Balaton a Pannon-tenger maradványa, valójában azonban kialakulása nem is olyan rég történt. Mára a Balaton két jellegzetes tájegységre bontja a környéket: észak-nyugaton szilárd kőzetekből álló Balaton-felvidék terül el, délkeleten pedig egy laza, üledékekből felépített terület található. Ez befolyásolta a parton megtelepedők életét, szokásait, megélhetését is. Míg az északi oldalon található bazalt, bazalt-tufa és vörös-mészkő kiváló alapanyagot jelentett az építkezéshez, addig a déli lejtők laza, mocsaras, ásványi anyagban gazdag talaja a szőlőtermesztéshez nyújtott ideális környezetet. A bazalt bányák már évtizedek óta munkát és megélhetést biztosítanak az északi részen élőknek. A déli, napsütötte lejtőkön érlelt szőlőből pedig ritka, különleges ízű borokat készítenek az ottaniak.

Balatoni utazás - Duna World - június 24., kedd, 15:15

E sorozat ihletője az Eötvös Károly tollából, az 1800-as évek végén született Balatoni utazás című könyv, mely formailag tárca, anekdotafüzér, történeti publicisztika, memoár, néprajz, útirajz, művelődéstörténeti glossza, archeológiai elmefuttatás, irodalomtörténeti arcképvázlat, és ki tudja fölsorolni, mi minden. Mindez a műfaji sokszínűség jellemzi a sorozat egyes epizódjait is, mely ezáltal kilép egy klasszikus kultúrtörténeti sorozat keretein. A narrációkat, interjúkat megszakító lírai szövegek a történelmi-tárgyi megközelítést folytonosan a legendák világa felé terelik. A sorozat időutazás egy letűnt világból a mába, mely mindenkinek, aki a Balaton szerelmesének tartja magát, izgalmas és szórakoztató élményt nyújt.

rendező: Szentes László
forgatókönyvíró: Szentes László
operatőr: Bárány László, Kajetán Jácint, Pordán Sándor, Szegedi László, Tilk Csilla, Várszegi Róbert

szereplő: Karácsony Tamás


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Balaton Badacsony Balaton-felvidék Duna World

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr176407365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása