HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Bartók-, Liszt- és Haydn-darabokkal lép színpadra ma délután Devich Gergely

2014.05.26. 11:47 MinDigTV


Május 26. 14:00

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött szombat este Kölnben az Ifjú Zenészek Eurovíziója (The Eurovision Young Musicians), amelyen a mezőny egyik legfiatalabb indulójaként a 15 éves csellista, Devich Gergely képviseli Magyarországot.

Devich Gergely

„Örülök, hogy magyar zenét, Lisztet és Bartókot is játszhatok. Nem izgulok, csak annyira, amennyire kell. A legfontosabb, hogy önmagamhoz képest jól csellózzak, a többi már a zsűrire tartozik” – nyilatkozta a fiatal tehetség.

Devich Gergely elsőként ma délután 14 órakor lép színpadra az elődöntő első csoportjában, és egy Haydn-menüettet, Bartók Román népi táncait, valamint Liszt Szerelmi álmok című darabját játssza (Cassado cselló-zongora átiratában) édesanyja, Kovalszki Mária zongorakíséretével. A verseny elődöntőjét ma 14 órától élő online közvetítésünkben követhetik az érdeklődők.

Az Ifjú Zenészek Eurovízióját kétévente rendezik meg Európa különböző nagyvárosaiban. A megmérettetést 1982-ben alapította az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU - European Broadcasting Union), amelynek a magyar közmédia is tagja. Az idei, 17. versenyen 14 EBU-tagország indít különböző hangszereken játszó, 20 év alatti muzsikusokat: Ausztria, Csehország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Málta, Moldova, Németország, Norvégia, Portugália, Svédország, Szlovénia és Magyarország.

Az ifjú zenészek két fordulóban mérettetnek meg. A televízió nyilvánossága előtt zajló döntőben a fiatalok öt percet muzsikálhatnak zenekari kísérettel a kölni dóm előtt felállítandó hatalmas sátor szabadtéri színpadán. A nemzetközi zsűri a két forduló alapján dönt a díjazottakról.

A május 31-i döntőben, amelyet az M2 élőben közvetít, a magyar versenyző Saint-Saëns Allegro appassionato című kompozícióját adja elő zenekarral.

(MTI/MTVA)

Szakmai kommentárjainkat az Ifjú Zenészek Eurovíziójáról itt olvashatják!

Ifjú Zenészek Eurovíziója


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: csellista Eurovízió Devich Gergely Ifjú Zenészek

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr296210618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása