HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Édes Anna

2014.02.21. 18:27 MinDigTV


Duna TV – február 23. 21:35

A Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott 53 magyar film közül most a Fábri Zoltán által rendezett Édes Anna című alkotást mutatja be a Duna Televízió.

Fábri Zoltán szívesen dolgozott irodalmi alapanyagból. Egyik legnagyobb sikere, a Körhinta Sarkadi Imre műve alapján készült csakúgy, mint a Dúvad. De több művét feldolgozta Sánta Ferencnek (Húsz óra, Az ötödik pecsét), Örkény Istvánnak (Isten hozta, őrnagy úr, Requiem), Karinthy Ferencnek (Bolond április, Gyertek el a névnapomra) valamint Déry Tibor (141 perc a befejezetlen mondatból) Palotai Boris (Nappali sötétség) Molnár Ferenc (A Pál utcai fiúk), Kaffka Margit (Hangyaboly) alkotásait is filmre vitte. Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényéből készült filmjét 1958-ban mutatták be a magyar mozik. A regényt a Nyugat közölte 1926. július 1-jétől folytatásokban. A film cselekménye rövid időt ölel fel. A gyilkossá vált cselédlány szerepére Fábri Zoltán az ekkora már nemzetközi sikert elért Törőcsik Marit kérte fel.

1919 őszén a Vizy házaspár új cselédet vesz fel, a csendes és hallgatag Édes Annát. A lány már néhány éve a fővárosban dolgozik, de még mindig nem ismeri ki magát ebben a világban. Szorgalmas, igénytelen, mindent megcsinál, amit gazdái parancsolnak neki. Cserébe a csekélyke fizetés mellé embertelen bánásmódot kap. Nem csoda, ha Anna hálás az első szép szóért, és enged a család unokaöccsének, Jancsi fiatalúrnak. Jancsi azonban csak egy kis kalandot keres, a magára maradt Anna pedig egyre mélyebb apátiába süllyed. Helyzetét súlyosbítja, hogy „szégyenben maradt”, de Jancsi fiatalúr nem vállalja a felelősséget tettéért. Anna megaláztatása végül tragédiába torkollik…

Édes Anna – Duna TV – február 23. 21:35

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Fábri Zoltán
író: Kosztolányi Dezső
forgatókönyvíró: Bacsó Péter, Fábri Zoltán
zeneszerző: Ránki György
operatőr: Szécsényi Ferenc
vágó: Szécsényi Ferencné

szereplők:
Törőcsik Mari (Anna)
Mezey Mária (Vizyné)
Kovács Károly (Vizy)
Fülöp Zsigmond (Jancsi úrfi)
Báró Anna (Tatárné)
Gobbi Hilda (Etel)
Makláry Zoltán (Dr. Moviszter)
Simor Erzsi (Moviszterné)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV Fábri Zoltán Törőcsik Mari Édes Anna MinDig TV

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr395825968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása