HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A király beszéde

2014.01.26. 10:24 MinDigTV


M1 – 2014. január 26., vasárnap 20:20

Albert herceg dadogása kínos helyzeteket eredményez minden ünnepélyes alkalmon, ahol az etikett megköveteli, hogy beszédet mondjon. Hiába a rangos logopédusok sora, a yorki herceg beszédhibáján nem mutatkozik javulás egészen addig, amíg felesége el nem viszi egy ausztrál származású beszédtanárhoz. Lionel Logue meglepő módszerei és szokatlanul nyers modora kezdetben ellenszenvet ébreszt Albert hercegben, de amikor egy gramofonfelvételen először hallja magát dadogás nélkül beszélni, elszánja magát, hogy Logue tanácsait kövesse.


V. György király halála után, Albert herceg bátyja kerül a trónra VIII. Edward néven, ám amikor az új király házassága miatt lemond a trónról, hirtelen új felelősség szakad Albert nyakába. VI. György néven ő lesz az az uralkodó, akinek a világháború felé vezető vészterhes időszakban kell a brit nemzet élére állnia, és akinek a szavára milliók figyelnek majd. Az új király Logue segítségét kéri ismét, amikor arra a rádióbeszédre kell felkészülnie, amelyet a Németországnak küldött hadüzenet után intéz Nagy-Britannia népéhez.

Tom Hooper rendező, A nyomorultak alkotója, a történelmi filmdrámákban megszokottaktól eltérően a történet személyességét helyezte előtérbe, mind a fényképezés, mind a színjátszás oldaláról kiemelve a gátlások legyőzésének drámáját, amely Albert herceg belső konfliktusát, illetve a király és beszédtanára közti kapcsolatot is jellemzi. A főszerepeket Colin Firth és Geoffrey Rush alakítják, mellettük a valós történet szereplőit olyan neves színészek formálják meg, mint Helena Bonham Carter, Guy Pearce, Jennifer Ehle, Derek Jacobi, Timothy Spall és Michael Gambon.

A 2010-ben bemutatott film négy fontos kategóriában nyert Oscar-díjat, a legjobb film, eredeti forgatókönyv, rendező és férfi főszereplő kategóriájában.

A király beszéde – M1 – 2014. január 26., vasárnap 20:20

    rendező: Tom Hooper
    forgatókönyvíró: David Seidler
    zeneszerző: Alexandre Desplat
    operatőr: Danny Cohen
    jelmeztervező: Jenny Beavan
    producer: Iain Canning, Emile Sherman, Gareth Unwin
    vágó: Tariq Anwar
    szereplők:
    Colin Firth (VI. György király)
    Helena Bonham Carter (Elizabeth királynő)
    Geoffrey Rush (Lionel Logue)
    Guy Pearce (VIII. Edward király)
    Derek Jacobi (Cosmo Lang érsek)
    Robert Portal (kamarás)
    Andrew Havill (Robert Wood)
    Calum Gittins (Laurie)
    Jennifer Ehle (Myrtle Logue)
    Dominic Applewhite (Valentine Logue)
    Ben Wimsett (Anthony Logue)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: M1 MinDig TV A király beszéde Colin Firth Geoffrey Rush

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr485782955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása