HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Szerelem

2013.11.24. 17:57 MinDigTV


Duna TV: november 24. vasárnap, 21:30

A Szerelem minden idők egyik legcsodálatosabb magyar alkotása. Cannes-tól Chicagóig számos díjjal ismerték el rendkívüliségét.


„Számítok a műértőkre és a sznobokra, a magyar film barátaira és a magyar film ellenségeire; azokra, akik a hullámvölgyet akarják tetten érni, s azokra, akik a magyar film aranykorát akarják konstatálni; a megértőkre és a felháborodókra, a konzervatívokra és a modernekre, szóval a közönségre” – Makk Károly szokásos fanyar humorával reagált a Szerelem forgatásakor arra a kérdésre, hogy milyen közönségsikerre számít.

A Szerelem minden idők egyik legcsodálatosabb magyar alkotása. Cannes-tól Chicagóig számos díjjal ismerték el rendkívüliségét, így méltán került az Új budapesti tizenkettő, vagyis a teljes magyar filmtörténet legjobb munkái közé.

A költői szépségű film legtöbb jelenete egy szobában játszódik: a fiatalasszony és a már halálhoz közeledő anyós kettősére épül. Luca azt próbálja elhitetni beteg anyósával, hogy a fiának semmi baja; azért nem megy haza, mert filmet forgat Amerikában. Mindkét asszony imádja a börtönben sínylődő férfit. Hogy egymást szeretik-e, nem tudni. Viszonyuk percről percre, de sokszor még gyorsabban változik. Izgalmas pszichológiai folyamat, ahogy a fiatalasszony küzd a hazugság terhével. Nem tudhatjuk, hogy a Mama sejti-e az igazságot. A fiatal tanárnővel gyakran komisz, ő mégis óvja, gondozza, próbálja megmenteni. Hiszen a szeretett férfi anyja, aki valószínűleg rábízta, mielőtt elvitték.

A hangsúly nem a politika abszurditásán van, hanem az emberi kapcsolatok milyenségén. Példaértékű magatartásformákat mutat fel a film, pátosz és idealizálás nélkül. A két asszony sokat civódik, csipkelődik, bántja egymást; viszonyuk eleven, változó, sokszínű. A gazdag, tartalmas emberi kapcsolatban, a lelkekben zajlanak a drámai folyamatok, nem külső cselekményekben. Szavakból, gesztusokból kell történetet varázsolniuk a színészeknek. Darvas Lili és Törőcsik Mari is feledhetetlen alakítást nyújt.

Duna: november 24. vasárnap, 21:30

rendező: Makk Károly
író: Déry Tibor
forgatókönyvíró: Bacsó Péter
zeneszerző: Mihály András
operatőr: Tóth János
díszlettervező: Romvári József
jelmeztervező: Katona Piroska
vágó: Sivó György

szereplők:
Darvas Lili (öregasszony)
Törőcsik Mari (Luca)
Darvas Iván (János)
Mensáros László (orvos)
Orsolya Erzsi (Irén)
Bitskey Tibor (Feri)
Szakács Eszter (Erzsi)
Ambrus András (börtönőr)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Törőcsik Mari Szerelem Darvas Iván Darvas Lili Mensáros László

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr715653978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása