HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Te rongyos élet

2013.09.14. 15:47 MinDigTV


Duna Tv: szeptember 15., vasárnap, 21:05

A film sok elismerést kapott itthon és külföldön egyaránt. Udvaros Dorottyát nemcsak a Magyar Játékfilmszemle társadalmi zsűrije, a Magyar filmkritikusok Díja, de a montreáli és a vevey-i filmfesztiválok zsűrije is a legjobb női alakítás díjával jutalmazta, a film pedig a Strasbourg-i Filmfesztiválon a nagydíjat nyerte el.


Nagy vitákat kavaró kérdés, hogy szabad-e humorral nyúlni a múlt vészterhes, vagy véres időszakaihoz? Szabad-e nevetnünk egy olyan kor visszásságain, ami sokakat megnyomorított, tönkretett? Bacsó Péter szerint igen.  Alkotásaiban ezt többször megtette: A tanú című filmje például humorral mutatja meg egy elnyomó rendszer kegyetlen arcát.

Hasonló film a Te rongyos élet című alkotása is, mely a kitelepítések idején játszódik. Sziráky Lucy operettprimadonna nagy baklövést követett el, amikor férjhez ment egy grófhoz. A férfi elhagyta, sőt, a fővárosból is kitelepítik az 50-es években. Érdekes társaság jön össze a kitelepítettekből, akik összetartásukkal próbálják elviselhetővé tenni a kemény éveket. Az elbűvölő Lucyt nehezen fogadják be.  A művésznő megtetszik a két helyi hatalmasságnak, Kiptár tanítónak, a párt képviselőjének és Matura rendőrnek is. A pártfogók csak megnehezítik a szép színésznő életét…

Az alkotás sok elismerést kapott itthon és külföldön egyaránt. Udvaros Dorottyát nemcsak a Magyar Játékfilmszemle társadalmi zsűrije, a Magyar filmkritikusok Díja, hanem a montreali és a vevey-i filmfesztiválok zsűrije is a legjobb női alakítás díjával jutalmazta. A film a Strasbourg-i Filmfesztivál nagydíját nyerte el. 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által megválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

Duna Tv: szeptember 15., vasárnap, 21:05

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Bacsó Péter
forgatókönyvíró: Bacsó Péter
zeneszerző: Vukán György
operatőr: Andor Tamás
díszlettervező: Vayer Tamás
dramaturg: Szász Péter
jelmeztervező: Mialkovszky Erzsébet
vágó: Morell Mihály

szereplők:
Udvaros Dorottya (Sziráky Lucy)
Bezerédi Zoltán (Matura Sándor rendőrszázados)
Kern András (Guthy Róbert - rendező)
Rubold Ödön (Báró Samoday Kornél)
Szacsvay László (Kiptár József - tanító és párttitkár)
Őze Lajos (Zimányi - főszerkesztő)
Körmendi János (Artúr - a grófék inasa)
Lukács Margit (Grófnő)
Velenczey István (Gróf)
Csuja Imre (Rendőr)
Kováts Adél (Nevető lány)
Pécsi Ildikó (Marica - színésznő)
Trokán Péter (ÁVO tiszt)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV Udvaros Dorottya MinDig TV Te rongyos élet

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr225513443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása