HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Az isteni Diego

2013.07.20. 10:00 MinDigTV


Misztifikáció és bálványimádás, szerencse és sors, hit és fanatizmus Carlos Sorin díjnyertes fikciós dokumentumfilmjében. A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott. M1, július 20. szombat, 14:40


A múlt hőseit és olykor a múltunkat is különböző fétis- és presztízstárgyakban őrizzük. Che Guevara köszön vissza egy pólóról, Maradona misztikus tízes meze jön velünk szembe az utcán, és Bon Jovi mosolyog ránk a reggeli kávésbögrénk oldaláról. A popkultúra és a cyberkorszak már csak így emlékezik.

Az argentin fikciós dokumentumfilm egy Misiones tartományban élő elszánt és hívő ember útját mutatja be az isteni Diego Maradona Buenos Aires-i birtokáig, mindvégig ötvözve tradíciót, folklórt, médiát, szubkultúrát és vallást.

Tati az örök és elvakult Maradona-fanatikus az argentin Misiones tartomány kis falucskájában éldegél családjával. Megélhetését a helyi őserdei fakitermelés biztosítja, azonban a csekély kereslet miatt egy nap őt is elbocsátják, így kénytelen odébbállni. Felkeresi a falu fafaragóját, segédként alkalmazzák. Feladata a megfelelő fa kiválasztása és begyűjtése a környező erdőből, majd a kifaragott szobrok értékesítése az arra tévedő turistáknak. Új munkája nehézkesen megy, amikor egy nap rámosolyog a szerencse. Fagyűjtés közben egy óriási farönköt talál, gyökerestül kidőlve. A fa gyökereiben mintha az isteni Diego képmását vélné felfedezni. Tati azonnal levágja a fa kiálló és szerteágazó gyökerét, majd belevési a misztikus tízes számot, és készen is van Maradona szobrocskája.

A megszállott rajongónak új életcélja és küldetése, hogy az akkorra már leépült futballsztárnak személyesen elvigye a sors által meglelt faszobrot. Tati kalandos utazás előtt áll. Útja során különös figurákkal találkozik, akik korábban mind hittek valamiben, vagy éppen még mindig elvakultan hisznek, de mégis valami újat keresnek. Misztifikáció és bálványimádás. Szerencse és sors. Hit és fanatizmus. Egy csonk fadarab. Tessék választani!

Carlos Sorin az argentin új hullám egyik legkiemelkedőbb egyénisége és képviselője. Első filmje (La película del rey) 1986-ban elnyerte a velencei nemzetközi filmfesztivál Ezüst Oroszlán díját. Egyszerű és mégis maradandó alkotásait (Örökmosoly; Apró sztorik; Bonbon, a kutya) a kritika mindig nagyra értékelte. Az isteni Diego című filmje a 2006-os San Sebastian-i filmfesztiválon megérdemelten kapta a zsűri különdíját.

Az isteni Diego – M1 – július 20. szombat, 14:40

Szereplők:
Ignació Benítez (Tati)
Carlos Wagner La Bella (Wagulnho)
Paola Rotela (Tati felesége)
Miguel Gonzalez Colman (Silva)
Silvina Pontelles (Matilde asszony)
José Armónico (Gauna)
Toti Rivas (El Tolo)

rendező: Carlos Sorin
forgatókönyvíró: Carlos Sorin
zeneszerző: Nicolas Sorin
operatőr: Hugo Colace


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: M1 Maradona Az isteni Diego Carlos Sorin

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr645415982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása