HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Filmregény

2013.04.28. 16:52 MinDigTV


Duna: április 28., vasárnap, 21:05

Az MMA 53 filmje között jelentős szerepet kaptak a „Budapesti Iskola” alkotásai. Most egy újabb, keveset játszott darabját, a Filmregényt sugározzuk.  A film rendezője Dárday István, forgatókönyvírója pedig állandó alkotótársa, Szalay Györgyi.


Dárday István 1974-ben készítette el első dokumentum-játékfilmjét, a Jutalomutazást, mely már bemutatásra került az MMA 53 programjában. Filmregény című, három nővér életének két-két évét feldolgozó alkotása is dokumentarista stílusban készült. Két kamera követte nyomon a főszereplő testvéreket éveken keresztül, hogy bemutassa, a film elején elmondott terveiket, ábrándjaikat hogyan sikerül, vagy nem sikerül megvalósítaniuk. Koltai Lajos és Pap Ferenc kamerái előtt bontakozik ki a történet. A lányok egy pesti bérház kis lakásában élnek, zöldövezeti lakásról, kutyáról, boldog házasságról, gyerekről, társasági életről, karrierről álmodoznak. Nagyszerű terveiknek a buktatója az élet, mely szorgalmasabban rombol, mint ahogy a lányok építkeznek. Az első kudarcoktól meghátrálva vajon képesek-e újra talpra állni, egymás szeretetéből erőt merítve helyrehozni azt, ami tönkrement?

Dárday István nemcsak rendezőként, de stúdióvezető-producerként is több jelentős magyar film létrejötte fölött bábáskodott. 1981-ben a Társulás Stúdió egyik alapítója volt, 1993-tól a Mozgókép Innovációs Társulás vezetője. Számos nemzetközi és magyar díj mellett tavaly Kossuth-díjat kapott munkássága elismeréseként. Ő maga, a Kossuth-díja kapcsán így vallott munkásságáról: "Azt hiszem, dokumentaristának születni kell, hogy valaki a filmen keresztül tudja megközelíteni a valóságot. Íróasztal mellől nagyon nehéz igazán mély, szociális szempontból érzékeny filmet készíteni."

Duna: április 28., vasárnap, 21:05

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Dárday István
forgatókönyvíró: Szalai Györgyi
zeneszerző: Demis Roussos, Sir Paul McCartney
operatőr: Koltai Lajos, Pap Ferenc
vágó: G. Szabó Lőrinc

szereplők:
Bodnár Eszter (Magyar Zsuzsa)
Himmer Márta (Magyar Ági)
Szakács Zsuzsa (Magyar Mari)
Dézsi Imre (Magyar)
Dézsi Imréné (Magyarné)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV Koltai Lajos Filmregény Dárday István

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr575251177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása