HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Katyn

2013.04.12. 09:36 MinDigTV


Duna: április 13., szombat, 21:15

Andrzej Wajda 2007-ben készült megrázó filmje, a Katyn a túlélés drámájáról, a túlélők tragédiájáról szól. Mélyen személyes film, melynek leforgatására a rendező hosszú évekig várt.


Andrzej Wajda 2007-ben készült megrázó filmje, a Katyn a túlélés drámájáról, a túlélők tragédiájáról szól. Mélyen személyes film, melynek leforgatására a rendező hosszú évekig várt. „Sok éven át, egészen a kommunizmus összeomlásáig lehetetlen volt megcsinálni ezt a filmet, még csak gondolni sem lehetett ilyesmire" – mondta el Wajda. – „Ez volt a létező legnagyobb és legjobban megőrzött titok. Nem hittem, hogy megérem a napot, amikor már nincs Szovjetunió.” A Ribbentropp–Molotov-paktum értelmében, miközben Lengyelország a Wermacht túlerejével küzdött, 1939 szeptemberében a szovjet csapatok lerohanták a kelet-lengyel területeket. 230 ezer lengyel katona került orosz hadifogságba. Közülük 22 ezer, többségében tartalékos tisztet mészároltak le a katyni erdőben: a lengyel értelmiség színe-javát, akik tanárként, egyetemi professzorként, mérnökként vagy orvosként élték volna életüket békeidőben – köztük a rendező édesapját, Jakub Wajda századost is.

Több mint hatvan évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Kremlben beismerjék: a tömeggyilkosságot a szovjet kommunista párt politikai bizottsága rendelte el, Sztálinnal az élen. Wajda szempontjai azonban mentesek a napi politikától: „Ez egy gyászfilm, egy elégia, amely azt mutatja be, hogyan történt a tragédia. Nem politikai film, mert ami történt, túl fájdalmas, túl tragikus ahhoz, hogy bárki politikai célokra használja Lengyelországban vagy bárhol másutt” – mondja filmjéről, melyet Oscar-díjra jelöltek a legjobb külföldi film kategóriájában.

Duna: április 13., szombat, 21:15

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Andrzej Wajda
író: Andrzej Mularczyk
forgatókönyvíró: Przemyslaw Nowakowski, Wladyslaw Pasikowski,Andrzej Wajda
zeneszerző: Krzysztof Penderecki
operatőr: Pawel Edelman
vágó: Milenia Fiedler, Rafal Listopad

szereplők:
Artur Zmijewski (Andrzej)
Maja Ostaszewska (Anna)
Andrzej Chyra (Jerzy)
Danuta Stenka (Róza)
Jan Englert (ezredes)
Magdalena Cielecka (Agnieszka)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film Duna TV Katyn Andrzej Wajda

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr185218107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása