HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Szerelmes poéták a filmvásznon – Schiller

2013.03.04. 15:00 MinDigTV


Duna Tv: március 5., kedd, 21:05

Szerelmes poéták a filmvásznon: Keats, Goethe, Schiller. Mindhárman ugyanabban a korban éltek. Mindhárman poéták és szerelmesek. És mindhárman úgy szerették az életet, mint a virág a napot. A Duna nézői most három héten át egy-egy róluk készült életrajzi filmet láthatnak.


A weimari udvar már Goethe odaérkezése előtt is némileg irodalmi központ volt. Friedrich Schiller is odakerült. Goethe lelki életére nagy hatással volt az a meleg barátság, mely közte és Friedrich Schiller között 1794-ben létrejött. A szorosabb érintkezésre Schillernek egy levele adott alkalmat, melyben Goethét az általa szerkesztendő Horen c. folyóirat munkatársául kéri fel. Goethe szívesen válaszolt, s szorgalmasan dolgozott úgy ebbe a folyóiratba, mint a később kiadott Musenalmanachba. Levélváltás közben a két költő mind több érintkezési pontot talált, s a jó viszony mindkettejükre serkentőleg s termékenyítőleg hatott.

Első drámája, a "Haramiák" szenzációs sikere után Friedrich Schiller, az ifjú költő Németország Kurpfalz tartományába menekül. Bár itt meleg fogadtatásra talál, ám legújabb darabja, az olasz múltban játszódó "Fiesco" nem nyeri el Dahlberg intendáns tetszését. Schiller csalódottan tapasztalja, hogy még a házi költői állás betöltésekor is vetélytársa akad, August Iffland személyében. Ráadásul Iffland ugyanannak az asszonynak, a varázslatos Katharina Baumannak csapja a szelet, mint Friedrich…

Duna Tv: március 5., kedd, 21:05

rendező: Martin Weinhart
forgatókönyvíró: Hendrik Hölzemann, Franziska Buch, Günter Weinhart, Martin Weinhart zeneszerző: Thomas Osterhoff
operatőr: Klaus Eichhammer
producer: Bernd Krause, Wolfgang Krenz, Uschi Reich
vágó: Christian Nauheimer

szereplők:
Matthias Schweighöfer (Friedrich Schiller)
Teresa Weisbach (Katharina Baumann)
Robert Dölle (August Wilhelm Iffland)
Jürgen Tarrach (Wolfgang von Dalberg)
Christian Näthe (Andreas Streicher)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom TV Duna Weimar Schiller

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr765116265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása