HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Vér a felkelő napon

2013.02.21. 10:51 MinDigTV


Duna Tv: február 23., szombat, 12:35

A II. világháború utolsó hónapjaiban Hollywood a maga eszközeivel szállt szembe Amerika csendes-óceáni ellenségével.


Japán a II. világháború előtti években. Nick Condon, a Tokióban megjelenő amerikai napilap szerkesztője leleplező cikket közöl Japán világuralmi törekvéseiről, amellyel a birodalmi rendőrség folyamatos zaklatását vonja magára. Amikor tudósítója, Ollie Miller hirtelen jelentős pénzösszeg birtokába jut, és váratlanul elhagyni készül a szigetországot, Condon gyanítani kezdi, hogy Millernek köze van a legmagasabb japán politikai körökben szőtt összeesküvéshez. Gyanúja beigazolódni látszik, amikor Millert és feleségét meggyilkolják, de halála előtt Millernek még sikerül eljuttatnia Condonhoz egy dokumentumot, amely terhelő bizonyítékot jelent a hódító terveket irányító Tanaka miniszterelnök ellen, aki egy gyönyörű kínai nő, Iris Hilliard segítségével megpróbálja visszaszerezni az iratot. Egy darabig úgy tűnik, a varázslatos szépségű nőnek sikerül elcsábítania és félrevezetnie Condont…

A II. világháború utolsó hónapjaiban, amikor a náci Németország veresége már bekövetkezett, de a tengelyhatalmak utolsójaként Japán még semmi jelét nem mutatta, hogy letenné a fegyvert, Hollywood a maga eszközeivel szállt szembe Amerika csendes-óceáni ellenségével.

A Vér a felkelő napon egy a háború előtt játszódó, valós eseményeket felhasználó thriller köntösében ábrázolja a japán hatalmi körökben megtestesülő fenyegetést, és az amerikai fölényt, amelyet James Cagney talpraesett és semmitől vissza nem rettenő újságíró-figurája jelenít meg. A film – ma már megmosolyogtató – érdekessége, milyen naiv módon próbálták az alkotók elhitetni, hogy a Cagney által játszott amerikai egyúttal a távol-keleti harcművészetek mestere.

Duna Tv: február 23., szombat, 12:35

rendező: Frank Lloyd
forgatókönyvíró: Lester Cole
operatőr: Theodor Sparkuhl
zene: Miklós Rózsa
producer: William Cagney
vágó: Walter Hannemann, Truman K. Wood

szereplők:
James Cagney (Nick Condon)
Sylvia Sidney (Iris Hilliard)
Wallace Ford (Ollie Miller)
Robert Armstrong (Hideki Tojo)
John Emery (Tanaka)
Porter Hall (Arthur Bickett)
Rosemary DeCamp (Edith Miller)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: akciófilm Amerika Japán Duna TV Vér a felkelő napon

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr155095711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása