HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A föld szeretője (Zsolnay Vilmos)

2013.01.15. 15:45 MinDigTV


Duna Tv: január 17., csütörtök, 21:05

Erről a zseniális emberről készített romantikus, magával ragadó filmet Pozsgai Zsolt filmrendező Őze Áron, Koncz Gábor, Auksz Éva és Sunyovszky Szilvia főszereplésével.




Zsolnay Vilmos (1828-1900) festőművésznek készülő pécsi fiatalember, aki 1853-ban apja kívánságára a családi üzletben kezd dolgozni, majd bátyja agyagárugyárát is átveszi. Folyamatosan fejlesztette a családi manufaktúrát, de eközben nem szűnt meg alkotóművész lenni. Az ő találmánya az úgynevezett porcelánfajansz és az épületek külső burkolására használt pirogránit, amelyet fagyállóságának köszönhetően szívesen alkalmaztak épületdíszítésre. Gyára elsőként használta az eozinmázat dísztárgyain. Az 1870-es évektől bel- és külföldi kiállításokon mindenhol sikert aratott kerámiáival. Kiemelkedő sikere volt 1878-ban, amikor a párizsi világkiállításon elnyerte a nagydíjat (Grand prix), s a francia Becsületrenddel is kitüntették. Később megkapta a Ferenc József-rendet, szülővárosa, Pécs, pedig díszpolgárrá választotta.

Erről a zseniális emberről készített romantikus, magával ragadó filmet Pozsgai Zsolt filmrendező Őze Áron, Koncz Gábor, Auksz Éva és Sunyovszky Szilvia főszereplésével. Egy olyan emberről, aki valóra váltotta álmait, melyeket az ország különböző pontjain még ma is láthatunk, a Zsolnay-porcelán pedig napjainkban is fogalom.

Duna Tv: január 17., csütörtök, 21:05

rendező: Pozsgai Zsolt
forgatókönyvíró: Pozsgai Zsolt
zeneszerző: Gulyás Levente
operatőr: Nádorfi Lajos
vágó: Simák István

szereplők:
Őze Áron (Zsolnay Vilmos)
Koncz Gábor (Miklós)
Görög László (Tamás)
Paczuk Gabi (Júlia)
Auksz Éva (Teréz)
Tarsoly Krisztina (Borbála)
Sunyovszky Szilvia (Olga)
Lux Ádám (Kristori)
Kézdy György (Benedetto)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film Duna TV MinDig TV Zsolnay Vilmos

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr705019928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása