HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A nagy sztori

2012.11.20. 14:36 MinDigTV


Duna Tv: november 24., szombat, 12:45

A nagy sztori, amelyet Pénteki barátnő címen is ismerhetünk, a Hollywood aranykorában igen népszerű „nemek harca” vígjátékok egyik klasszikusa, főszerepben a karrierje csúcsán járó Cary Granttel, akinek partnernője Rosalind Russell volt.


Walter Burns (Cary Grant), a Morning Post rámenős főszerkesztője, amikor megtudja, hogy elvált felesége és volt munkatársa, Hildy Johnson (Rosalind Russell) hozzá akar menni egy unalmas biztosítási ügynökhöz, Bruce Baldwinhoz, akivel vidéken akar letelepedni, távol a nagyváros nyüzsgésétől, elhatározza, hogy e terveket meg fogja akadályozni. Agyafúrt trükkökkel ráveszi Hildyt, hogy mielőtt vőlegényével felszállna a vonatra, írjon meg egy utolsó sztorit, a kivégzését váró elítélt gyilkosról, Earl Williamsről. Hildy újra belekóstol a riporteri élet pörgésébe, ami valójában a lételeme, de terveitől ettől még nem tágít, főleg azt látva, Walter milyen aljas szabotázsakciókkal próbálja azokat meghiúsítani. Walter mesterkedéseinek köszönhető ugyanis, hogy Bruce-t a nap folyamán többször is letartóztatják, Hildy leendő anyósa pedig egyenesen életveszélybe kerül. Ami végül mégis megfogja Hildyt, az a sztori maga, amikor a közelgő kivégzés körüli hercehurcában sikerül leleplezniük a korrupt polgármester és a rendőrfőnök csalásait…

A nagy sztori, amelyet Pénteki barátnő címen is ismerhetünk, a Hollywood aranykorában igen népszerű „nemek harca” vígjátékok egyik klasszikusa, főszerepben a karrierje csúcsán járó Gary Granttel, akinek partnernője Rosalind Russell volt. A sodró lendületű vígjáték különlegessége pergőtűzszerű párbeszédeiben rejlik, amelyek ráadásul rendkívül agyafúrtak és csattanósak is.

Ben Hecht és Charles McArthur színdarabját maguk a szerzők adaptálták filmre Charles Ledererrel közösen: a legfontosabb változtatás az volt, hogy az egyik főszereplőt férfiból nőre változtatták, így a médiaszakmai konfliktusokon túl egy izgalmas szerelmi háromszögdráma is emeli a komikus feszültséget. A színdarabot évtizedekkel később többször is megfilmesítették Szenzáció! (1974), illetve Szemenszedett szenzáció (1988) címen.

Duna Tv: november 24., szombat, 12:45

rendező: Howard Hawks
író: Ben Hecht, Charles MacArthur
forgatókönyvíró: Charles Lederer
operatőr: Joseph Walker
jelmeztervező: Robert Kalloch
vágó: Gene Havlick

szereplők:
Cary Grant (Walter Burns)
Rosalind Russell (Hildegaard "Hildy" Johnson)
Ralph Bellamy (Bruce Baldwin)
Gene Lockhart (Peter B. "Pinky" Hartwell seriff)
Porter Hall (Murphy)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film duna tv mindig tv Cary-Grant

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr324916539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása