HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


MTVA m3D streaming

2012.07.27. 18:23 MinDigTV


A stream a http://www.mtv.hu/m3d weboldalon keresztül érhető el 3D anaglif és 3D side-by-side módon. Ezzel a streamek az egész országban elérhetők. A kettő 3D tartalom közül a megfelelő a Hirado.hu oldalon választható ki a megfelelő linkre kattintással.

m3d1.jpg


Anaglif: Az anaglif technika lényege, hogy a két különböző „csatornát/képet” a bal és a jobb szem számára a színek szétválasztásávak érik el: vagyis az adott "témáról" két nézőpontból (5-7 cm különbség, ami megfelel az emberi szemekek közti távolságnak) készített két kép közül az egyiket zöld, a másikat vörös színszűrőn átvezetve vetítik egymásra, és közvetítik a képernyőre. Praktikusan az egyik lencse az egyik képet, a másik a másikat engedi át. Ha a képernyőt a megfelelő szemüveggel nézzük, a "téma" háromdimenzióban jelenik meg, hisz a 2 különböző kép információját az agyunk úgy kombinálja össze, hogy a képnek mélysége lesz. E módszer hátránya, hogy színveszteség lép fel, azaz torzul a kép színezése. Előnye, hogy a kétszínű lencsével (papírkeretes szemüvegek esetén fóliával, a mi esetünkben cián és vörös színű szemüveg) ellátott anaglif szemüvegek megvásárlásával már igen sok 3D-filmet meg tudunk nézni otthonunkban egyszerű televízión, illetve monitoron is. A passzív szemüvegekhez nem kell elem és viszonylag olcsók.

Side-by-Side: A jobb és a bal szemhez tartozó nézetek képeit egymás mellé helyezve viszik át nagyfelbontású televíziós csatornán. A jobb és a bal nézetet a megjelenítés helyén választják szét, hogy a néző jobb és bal szemébe már csak a megfelelő nézet képe kerüljön.

2.  m3D online streaming különböző eszközök esetén

2.1PC-k esetén

Anaglif esetén, ha a néző nagyobb kijelzőre vagy TV-re tenné a képet, akkor mindegy milyen interfészen köti össze a gépet és a kijelzőt (VGA, DVI, HDMI), mivel ebben az esetben a TV-nek nem kell jelfeldolgozást végeznie.

A side-by-side esetén a VGA-val nem teszteltük még, hogy működik e, de valószínűsíthető, hogy aki 3D-t nézne streaminggel, annak a technikai felszereltsége már olyan, hogy digitális interfészekkel (DVI, HDMI) tud csatlakozni a TV-hez.

2.2  Laptopok esetén

 Ha nincs HDMI vagy mini HDMI kimenete helyette az ún. DisplayPort interfésszel rendelkező laptopoknál szükséges egy DisplayPort->HDMI átalakító. Mini HDMI-vel rendelkező laptop esetén természetesen megfelelő kábel is szükséges az összekötéshez pl. mini HDMI->HDMI kábel.

2.3 Tabletek esetén

A legtöbbnek van HDMI vagy mini HDMI csatlakozója, a megfelelő kábelekkel (mini HDMI->HDMI, vagy HDMI-HDMI végű) csatlakoztatható a TV-hez. Fontos hangsúlyozni, hogy tekintve ezt az online streaming szolgáltatást, a tablet nem elsődleges csapásvonal. Leginkább Microsoft Windows operációs rendszerrel üzemelő tableteken lehet számítani a szolgáltatás működésére, hiszen Microsoft Silverlight szükséges a streamek megtekintéséhez.

2.4  Képi megjelenítés

Aktív és passzív szemüveges 3D televíziók – side-by-side esetén:
A 3D-s TV-n a távirányítón megtalálható 3D gomb segítségével, vagy menüből side-by-side kép esetén be kell állítani, hogy a TV +D-s adásnak értelmezze a képet. A 3D gomb megnyomására feljövő ablakban a „2 egymás mellett levő ember” ikont kell kiválasztani, miután szabad szemmel egy szellemképes képet kell látni. Aktív szemüveges TV-k esetén ezután a szemüveget szinkronizálni kell a TV-hez, egy a tetején vagy oldalt a szemüveg szárán található gomb segítségével. Általában a TV ki is írja egy időre, hogy szinkronizálva. Passzív szemüveg esetén nem kell szinkronizálni, egyből nézhető a kép.

Anaglif vétel, 2D-s televíziók:
Az anaglif műsor streamelésénél cián és vörös színű szemüveg szükséges a 3D hatás megjelenítéséhez.

3. Kiegészítések

3.1    Szolgáltatás
•    A szolgáltatás PC, laptop és MAC eszközökről érhető el.
•    A szolgáltatás nem érhető el Linux rendszerekről, hiszen a Microsoft tartalomvédelmi megoldása nem támogatja a Linux rendszeren való implementációt.
•    A streamek csak Magyarországról érhetők el, külföldi IP címek esetén blokkolva vannak a tartalomjogi előírások miatt.
•    A streamek az egész országból elérhetőek.
•    A streaming technológia neve Microsoft Smooth Streaming, azaz ez gördülékeny, megakadások nélküli „sima” lejátszásra utal. A néző internetkapcsolata és számítógépének erőforrásai függvényében mindig a lehető legjobb minőséggel történik a lejátszás. Az egyes minőségek közti váltás 5 másodpercenként lehetséges és ez teljesen automatikus, nem változtatható. A néző lejátszója vezérli a folyamatot.
•    A streamek minősége akár HD is lehet, ha megfelelő az internetes kapcsolat és a számítógép CPU erőforrása.
•    Ezen a kísérleti jellegű internetes közvetítésen kívül, az Antenna Hungária biztosítja az m3D csatorna elérését Budapesten a 43-as csatornán a DVB-T rendszeren, ingyenesen. Továbbá, az m3D csatorna elérhető műholdon keresztül is, megfelelő CA kártyával. Ezek a 3D jelek jobb minőségűek az interneten továbbított m3D tartalmaknál, a mozgás folyamatosabb bennük.
•    A 3D tartalom akkor élvezhető igazán, ha a teljes képernyős módban nézi a felhasználó, ez a lejátszóban kiválasztható.
•    Fontos hangsúlyozni, hogy a szolgáltatás kísérleti jellegű, és addig működik, ameddig m3D csatorna engedélye szól.

3.2    Lejátszó

•    A tartalmak megtekintéséhez az ingyenesen letölthető Silverlight 5.1.10411.0 verziójú lejátszóval kell rendelkeznünk a megtekintésre használt eszközön.
•    A Hiradó honlapon, ha ráklikkelünk a megfelelő linkre, akkor utána a lejátszó elkezd betöltődni.
•    A betöltődés internetkapcsolattól és számítógép gyorsaságtól függően igénybe fog venni néhány másodpercet. Néhány esetben akár 20-30 másodperc is lehet. Ez a Playback státusszal követhető nyomon a jobb alsó sarokban:
-Opening: Média megnyitása
-Buffering: A tárhelybe megfelelő időtartamú tartalom elhelyezése, a média elindulása utáni folyamatos lejátszás érdekében.
-Playing: média lejátszása

m3d2.jpg

4.  Lehetséges hibák/hibaüzenetek
•    3222: Stream nem elérhető.
•    Geofence rule: Nem magyarországi IP cím.
•    Linkre kattintás utáni fekete képernyő:valószínűleg Microsoft Silverlight 5.1.10411.0 letöltése szükséges a streamek megtekintéséhez. (ennek elvileg automatikusan felajánlásra kell kerülnie)


tv műsor
A MinDig TV ingyenes csatornáinak műsora>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: streaming mindig tv MTVA m3D

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr614682399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása