HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Internetsztori

2015.05.19. 15:12 MinDigTV


Az Internet Világnapján (vagy annak másnapján) másról nem is szabadna írni, mint az internet keletkezéséről és annak hatásairól. Olyan mértékben megváltoztatta az internet az életünket, mint talán a XX. századi találmányok között egyik sem. Érdemes lenne körbekérdezni családtagjainkat, ismerőseinket, hogy milyen eseményeket gondolnak az internet kezdetének, és hogy mikortól számítjuk az internet születésnapját. Valószínűleg sok téves időpontot és ötletet kapnánk, pedig az indulás oka viszonylag egyszerű: a Hidegháború és a katonai fejlesztések okozták az Internet kezdeti, gyors fejlődését.
 
A 60-as évek katonai kutatásai után 1969-ben az Amerikai Egyesült Államok Hadügyminisztériuma kísérleti céllal telefonhálózat segítségével létrehozta az internet ősének tekinthető ARPANET-et (Advanced Research Projects Agency Network). Röviddel ezután egyetemek, egyetemi kutató intézetek csatlakoztak a hálózathoz, és innen már semmi sem állíthatta meg az üzleti alkalmazásokra is kiterjesztett számítógépes hálózatok fejlődését. A kezdetek dátumai röviden összefoglalva elérhető ezen a weboldalon, aki éhezik az információra, annak javasoljuk az írás áttanulmányozását.
 
internet.jpg
A száraz adatokon kívül sokkal fontosabb pár érdekesség az internet világából, ami megdöbbentőbbé és misztikusabbá teszi azt, ami zajlik velünk és a világhálón. Néhány kedvencünket összefoglaltuk.
 
• Valójában már közel 17 000 napja élünk együtt az internet technológiájával, de a tényleges kora (amióta köznapi értelemben is használjuk), is 24 év (ma, 2015. május 19-én pontosan 8687 nap).
 
•  Az első vírus, ami egy önsokszorozó program volt, 1970-ben így szólt: "Én vagyok a Creeper, kapj el ha tudsz!" A Creeper vírust végül a kifejezetten erre a célra készített Reaper szoftverrel kapták el. És amitől manapság nagyon sokat szenvedünk, az úgynevezett kéretlen emailek, vagyis népszerű nevén: spam születésnapja is ismert: 1978. május 3-a, amit természetesen egy marketing szakember küldött el, ezzel megalapozva  a mára napi szinten több száz milliárd spam üzenet emailes indítását. A Microsoft adatai szerint percenként közel 10 milliót blokkol, ebből a mérhetetlen nagy mennyiségű kéretlen elektronikus levélből.
 
• Az első email írója ismert személy, Raymond Samuel Tomlinson volt, aki 1971-ben ennyit küldött tovább internetes drótpostán: "QWERTYIOP" (ha ennek az értelmét keresné, vessen csak egy pillantást a billentyűzete (főleg ha az angol!) legfelső betűsorára).
 
• Az is ismeretes, hogy mikor készült el az első reklámbanner: Joe McCambley helyezte el a HotWired.com-on, 1994-ben.
 
elsobanner.jpgA legelső szalaghirdetés a weben így szólt: „Idekattintottál már az egereddel valaha -> majd fogsz” És milyen igaza lett.
 
•  Azt tudjuk, hogy az online játékot is az unatkozó egyetemi diákok hozták létre, de valószínűleg kevesen gondolták a kezdeti időkben, hogy milyen gyorsan és mivé fejlődik ez a napjainkat átszövő technológia.
 
• Míg 1998-ban a web méretét 300 millió weboldal körülire saccolták, addigra napjainkban nincsenek pontos adatok a weboldalak számáról, de talán életemben először írom le konkrétan ezt a számot, hogy EGY BILLIÓ (vagyis milliószor millió, azaz 1012, kiírva 1 000 000 000 000 )körülire tippelik. Készült is egy weboldal, amin megfigyelhetjük a mozgást egy számláló segítségével, de ugyanitt található még egy-két elképesztő adat, érdemes végigböngészni. A grafikonon jól látható, hogy 2012-ben emelkedett legjobban a honlapok száma, majd 2013-ban visszaesett 750 milliárd alá, aminek az okára mi is kíváncsiak lennénk.
 
• Végül a legnagyobb kedvenc: A „Te csatornád”, avagy a Youtube, olyan méreteket ölt ma, hogy ha meg szeretnénk nézni az összes feltöltött videót, akkor több mint 1100 éves életfogytiglani ítéletet kellene kérnünk.
 
Elég sokat lehetne még az internet „csodáiról” mesélni, de most berekesztjük virtuális teadélutánunkat, és megyünk internetezni. Úgy internetezünk, hogy közben szinte észre sem vesszük: az internettel kelünk, fekszünk, dolgozunk, tartjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, és okos eszközeink segítségével a tévét is nézhetjük. Mi például ezt fogjuk tenni: elindítjuk a MinDig TV Applikációt, és visszanézzük kedvenc műsorainkat.

Szólj hozzá!

Címkék: weboldal www applikáció world wide web Internet MinDig TV

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr377473034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása