HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Haragban a világgal (James Dean, Natalie Wood)

2014.11.12. 09:32 MinDigTV


November 12. 21:35 Duna -november 12., szerda, 21:35

James Dean csupán három filmben játszott rövid pályája során, de ez is elég volt ahhoz, hogy a huszadik század egyik legtöbbet idézett ikonjává váljék, aki máig az ifjúkori lázadás megtestesítője. A Haragban a világgal ebből a szempontból James Dean legjellegzetesebb filmje, amelyben az ifjú sztár egy középiskolás fiút alakít, aki – az eredeti cím, Ok nélküli lázadó, szellemében – nem valami társadalmi feszültség, vagy konkrétan megfogható ok miatt lázad a szülői és hivatali hatalom ellen, hanem mindaz ellen a kényszer ellen, ami nem engedi, hogy az az ember legyen, akivé, úgy érzi, válnia kellene.

James Dean, Natalie Wood

Jim Stark szerepében Dean egy egész generáció életérzését jelenítette meg olyan erővel, hogy az máig rezonál az újabb generációkhoz tartozó nézőkben is. Jim új városba költözik szüleivel, és kortársainak durva világa éppoly idegen számára, mint a felnőtteké. Alig pár rokonlélekre talál, aki hasonlóan kitaszítottnak számítanak, de akikben olyan mély megértésre talál, ami keveseknek jut ki. Nicholas Ray 1955-ben készült filmje az amerikai film egyik sokat idézett, örök klasszikusa.

Haragban a világgal - Duna -november 12., szerda, 21:35

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Nicholas Ray író: Nicholas Ray forgatókönyvíró: Stewart Stern zeneszerző: Leonard Rosenman operatőr: Ernest Haller díszlettervező: Malcolm C. Bert jelmeztervező: Moss Mabry producer: David Weisbart látványtervező: Malcolm C. Bert vágó: William H. Ziegler adaptáció: Irving Shulman

szereplők: James Dean (Jim Stark) Natalie Wood (Judy) Sal Mineo (Plato) Jim Backus (Jim apja) Ann Doran (Jim anyja) Corey Allen (Buzz Gunderson) Dennis Hopper (Goon)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV James Dean Haragban a világgal Natalie Wood

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr476889981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása