HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Egy gésa emlékiratai

2014.11.07. 11:16 MinDigTV


M1: november 9. vasárnap, 22:15

Rob Marshallnak, a Chicago rendezőjének jutott az a megtisztelő feladat, hogy elkészítse egy világsikerű könyv filmes változatát. A siker borítékolható volt, hiszen az egzotikus világot feltáró alkotások mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. Arthur Golden 1997-ben megjelent azonos című regénye egy New Yorkban élő gésa, Ivaszaki Mineko visszaemlékezései alapján íródott. A mű kitárulkozását, a féltve őrzött titkokról való őszinte megnyilatkozást nem hagyhatta szó nélkül a hagyományokat hűen őrző japán társadalom; az egykori gésa számos halálos fenyegetést kapott.

Fotó: MTVA Filmfőszerkesztőség

A történet hősnője Csijó (Zhang Ziyi), aki nővérével együtt egy kis halászfaluban nevelkedik. Miután az édesanyja halálos beteg lesz, apjuk a nehéz anyagi körülmények miatt eladja lányait Tanaka úrnak, aki Kiotóba viszi őket. Az alig kilenc éves Csijó egy okijába kerül szolgálónak. Intelligenciája és a japánok körében ritkaságnak számító szürke szeme miatt hamarosan kiemelkedik a szolgasorból, s lehetőséget kap arra, hogy valódi gésa váljék belőle. Ellensége lesz a ház régi lakója, Hatszumomo (Gong Li), de barátnőre lel a kor legszebb és legbefolyásosabb gésája, Mameha (Michelle Yeoh) személyében. A fiatal lány készségesen veti alá magát minden szenvedésnek azért, hogy közelebb kerülhessen az áhított férfihoz, akivel véletlenül találkozott.

A film varázslatos atmoszféráját elsősorban a látvány adja. Az Oscar-díjjal jutalmazott két alkotó, Colleen Atwood jelmeztervező és Dion Beebe operatőr mestermunkát végeztek. A film zeneszerzője az ötszörös Oscar-díjas John Williams, aki korábban a Schindler listája, A cápa, az E.T., a földönkívüli, a Csillagok háborúja, a Harry Potter; valamint az Indiana Jones című filmekhez szerzett zenét.

A rendkívül látványos alkotás számos Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjjal büszkélkedhet.

M1: november 9. vasárnap, 22:15

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Rob Marshall
író: Arthur Golden
forgatókönyvíró: Robin Swicord, Doug Wright
zeneszerző: John Williams
operatőr: Dion Beebe
díszlettervező: John Myhre, Gretchen Rau
jelmeztervező: Colleen Atwood
producer: Lucy Fisher, Steven Spielberg, Douglas Wick
vágó: Pietro Scalia

szereplők:
Ziyi Zhang (Sayuri Nitta)
Suzuka Ohgo (Chiyo)
Ken Watanabe (Elnök)
Togo Igawa (Tanaka)
Michelle Yeoh (Mameha)
Gong Li (Hatsumomo)
Kôji Yakusho (Nobu)
Youki Kudoh (O-Kabo)
Kaori Momoi (O-kami)

Szólj hozzá!

Címkék: gésa M1 MinDig TV Egy gésa emlékiratai

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr726874637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása