HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A Dumbo-hadművelet

2014.05.30. 14:36 MinDigTV


M1 – május 31., szombat, 20:20

A vietnami háború alatt az amerikaiak egy stratégiailag fontos kis falut, Dak Nhe-t használják, hogy megfigyeljék a Ho Shi Minh-ösvényt, mely az észak-vietnamiak egyik ellátó útvonala. A faluban a leszerelés előtt álló Sam Cahill százados (Danny Glover) állomásozik, és T.C. Doyle százados (Ray Liotta) érkezik leváltására. A vietkongok egyik rajtaütése során megölik a falu szent elefántját. Hogy az amerikaiak megőrizzék a falu bizalmát, megígérik, hogy szereznek egy másikat a falu egy héten belül esedékes ünnepére.

Az akcióra összeállítanak egy öt fős csapatot, melyben rajtuk kívül az ügyeskedő ellátótiszt, David Poole (Denis Leary), a balszerencsés Lawrence Farley (Corin Nemec) és a nem sokkal leszerelés előtt álló Harvy Ashford (Doug E. Doug) szerepelnek. A szomszéd faluban szerencsére van egy Bo Tha nevű nőstény elefánt. De hogy lehessen egy 4 tonnás állatot minél gyorsabban átjuttatni a sűrű dzsungelen? Vajon a 12 éves árva, Linh (Dinh Thien Le) segíteni tud nekik? . Megkezdődik a rendkívüli utazás, földön, vízen, levegőben, bevetnek minden elképzelhető és elképzelhetetlen eszközt és hadicselt.

A film abszurdnak tűnő történetében az az érdekes, hogy a valóságban megtörtént eseményeken alapul: Jim Morris parancsnok 1968-ban tagja volt egy amerikai speciális alakulatnak, ami a vietnámi Dak Nhe-ben állomásozott, és az ő visszaemlékezései alapján készült a forgatókönyv. Műfajilag keverednek benne a vígjátéki és az akció elemek, ráadásul Simon Wincer rendező( Harley Davidson és Marlboro Man, Szabadítsátok ki Willyt!, Krokodil Dundee 3.) törekedett arra, hogy ismert színészeket nyerjen meg az abszolút szórakoztatásnak szánt mozijához. Danny Glover színpadi színészként és filmszínészként egyaránt komoly múltra tekinthet vissza. A magyar nézők számára talán a Halálos fegyver filmek és a Halálkanyar című filmben nyújtott alakításai a legemlékezetesebbek. Televíziós munkássága is jelentős, melyért számos elismerést gyűjtött már be: NAACP Image Award és CableACE Award az HBO számára készített Mandelá-ért, valamint Emmy-jelölés a Lonesome Dove és a TNT Freedom Song című minisorozataiért. Ray Liotta számára a Baseball álmok című film hozta meg a sikert. Amikor meghallotta, hogy Martin Scorsese színészeket válogat a Nagymenők című filmhez, ő keményen lobbizott Henry Hill szerepére. A film hatalmas sikert és népszerűséget hozott neki, és lehetővé tette számára a jövőbeli filmekben való szereplést.

A Dumbo-hadművelet - M1 – május 31., szombat, 20:20

rendező: Simon Wincer
író: James Morris
forgatókönyvíró: James Morris, Gene Quintano
operatőr: Russell Boyd
díszlettervező: Jim Erickson
jelmeztervező: Rosanna Norton
producer: David Madden, Diane Nabatoff
executive producer: Robert W. Cort, Ted Field
látványtervező: Paul Peters
vágó: O. Nicholas Brown

szereplők:
Danny Glover (Sam Cahill)
Ray Liotta (T.C. Doyle)
Tchéky Karyo (Goddard)
Denis Leary (David Poole)
Corin Nemec (Lawrence Farley)
Dinh Thien Le (Linh)
Long Nguyen (Jhon)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: kalandfilm M1 MinDig TV A Dumbo-hadművelet

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr556236939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása