HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A Hídember

2014.03.14. 15:16 MinDigTV


Március 16. 00:15 | M1

Bereményi Géza rendkívül szép filmmel állított emléket Széchenyi Istvánnak.

Története 1820-1860 között játszódik a Habsburg Monarchiában. A különleges szellemi képességekkel megáldott magyar arisztokrata, Széchenyi István életét mutatja be, akit az utókor a legnagyobb magyarként tart számon.

Eperjes Károly

A Napóleon bukása utáni években az ifjú Széchenyi gróf könnyelműen elcsábítja bátyja feleségét, s az ezt követő botrány tönkreteszi tiszti karrierjét. Az asszony hirtelen halála gyökeresen megváltoztatja a léha fiatalembert, aki a felelősség megszállottja lesz és nagy művek létrehozásával akar úrrá lenni sorsán. Egy nagyszabású barátság és egy minden akadályon felülemelkedő szerelem segítségével a gróf a korszak híres politikusa lesz, a magyar ellenzék vezére – s így (szándékai és neveltetése ellenére) a Habsburgok ellenfele. Felelősnek érezvén magát az elszabadult társadalmi indulatokért, az engesztelődést akarja szolgálni. Egy híd építésébe kezd a Dunán, mely a Nyugat és a Kelet közötti kapcsolat jelképe lenne a korabeli Európában. Hírneve és befolyása olyan méreteket ölt, hogy amikor az 1848-as forradalmak alapjaiban rázzák meg a Monarchiát, beleőrül az önvádba. Egy Bécs melletti szanatóriumban ápolják, miközben rémálmai valóra válnak: a Monarchia különös kegyetlenséggel torolja meg a magyarok lázadását. Barátait kivégzik, s az ország az övéhez hasonló apátiába süllyed. Az öreg gróf azonban csodás módon visszanyeri régi képességeit és energiáját. Úgy dönt: felrázza hazáját és egy utolsó, nagy játszmába kezd a Birodalommal.

A Hídember – M1 – március 16., vasárnap, 00:15

rendező: Bereményi Géza
forgatókönyvíró: Bereményi Géza, Can Togay
zeneszerző: Másik János
operatőr: Kardos Sándor
jelmeztervező: Szakács Györgyi
producer: Hábermann Jenő
vágó: Losonci Teri

szereplők:
Eperjes Károly (Széchenyi István gróf)
Irina Latchina (Crescence)
Darvas Iván (Metternich)
Cserhalmi György (Wesselényi Miklós)
Marius Bodochi (Karl Clam-Martinitz)
Nagy Ervin (Kossuth Lajos)
Kováts Adél (Caroline)
Sinkó László (Zichy gróf)
Can Togay (Batthyány Lajos)
Derzsi János (William Tierny Clark)
Blaskó Péter (Széchényi Ferenc)
Básti Juli (Festetics Júlia)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Nagy Ervin Darvas Iván Bereményi Géza Eperjes Károly A Hídember

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr495860331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása