HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Jancsó! - egy hosszú élet filmes titkai

2014.02.04. 16:49 MinDigTV


Részletek a XXI. században kedden 23:55-kor az RTL Klubon!

A szovjet mezőgazdasági küldöttség tanításai és az Éltető Tiszavíz. Két alig ismert film címe, pedig a rendező világhírű. Jancsó Miklós még az ötvenes években készítette ezeket - ahogy ő mondta – félig propaganda, félig dokumentumfilmket. Jancsó a XXI. században ezekről és persze klasszikus játékfilmjeiről is mesélt.


Jancsó Miklós már végzett jogász volt, amikor bekerült A Filmművészeti Főiskolára. Az ötvenes években propagandafilmeket gyártott – úgy, ahogy elvárták tőle, kommunista fegyelemmel. A maguk nemében kitűnő munkák voltak, ha úgy tetszik valódi reklámfilmek.

Ismerői szerint belekeveredett volna a forradalomba, de megúszta 56-ot – éppen Kínában forgatott: a honvédség néptáncegyüttesét kísérte. Így aztán az enyhülés időszakában szabadon alkotott, szabadon mutatta be a szabadságvágyat, minden variációban. Persze őt is megzsarolták – engedett, de jól jött ki belőle. És eljutott Rómába, ahová nemcsak a filmezés hívta, és nemcsak a barátok hívták. Nem vállalt már valódi reklámfilmet, a művészet volt csak fontos. Hogy milyen művészi, politikai és magánéleti kalandokat élt át a művész hosszú életében az kiderült a XXI. század adásában.


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film XXI. század RTL Klub MinDig TV Jancsó Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr795798796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása