HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Feldobott kő.

2013.11.29. 10:59 MinDigTV


Duna TV: december 1. vasárnap, 21:15

Sára Sándor operatőr, rendező, a Balázs Béla Stúdió tagja, a Duna Televízió elnöke, szakmai irányítója, a magyar filmek képi világának egyik megújítója volt már a hatvanas években, munkássága kezdetén. Operatőrként olyan képi világot tudott teremteni, mely önálló életre kelt, gondosan megszerkesztett képkompozíciói egyenrangú alkotótárssá tették a rendezővel. Ebből egyenesen következik, hogy egészen korán, maga is rendezni kezd. Most, születésnapja tiszteletére két játékfilmjét is sugározza a Duna Televízió.


Első játékfilmjét 1968-ban készítette. A Feldobott kő történetében saját életrajzi elemeit is megtaláljuk. Sára Sándor édesapja- épp úgy, mint hőse, Pásztor Balázs édesapja - vasutas,  és a háború után internálják. A film természetesen nem a valóság pontos mása. Jól példázza azt, hogy egy értelmetlen, kaotikus világban is lehet értelmesen, önmagunkhoz hűen, becsülettel és tisztességgel cselekedni.

Pásztor Balázs apja ártatlanul kerül börtönbe, s a hatalom halmazati büntetésként még családját is sújtja, Balázst nem veszik fel az egyetemre. Balázs egy termelőszövetkezetben vállal munkát, földmérő lesz. Iliásszal, a görög szabadságharcossal dolgozik együtt, akit tisztel, akire felnéz. A termelőszövetkezetbe kényszerített parasztok növekvő elégedetlenségükben egy félreértést követően Iliászt agyonverik…

Feldobott kő – Duna: december 1. vasárnap, 21:15

rendező: Sára Sándor
forgatókönyvíró: Sára Sándor, Csoóri Sándor, Kósa Ferenc
zeneszerző: Szőllősy András
operatőr: Sára Sándor
vágó: Morell Mihály

szereplők:
Balázsovits Lajos (Pásztor Balázs)
Pásztor János (Balázs apja)
Berek Kati (Balázs anyja)
Todor Todorov (Ilias)
Bánhidi László (János bácsi)
Bihary József (Balázs nagyapja)
Őze Lajos (Főiskolai tanár)
Molnár Tibor (Kerék András)
Kőmíves Sándor (Géza bácsi)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV MinDig TV Őze Lajos Berek Kati Sára Sándor Feldobott kő

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr815667224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása