HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Okostévé-tanulmány: továbbra is domináns a lineáris televíziózás

2013.11.11. 08:04 MinDigTV


Még a készülékeik internetes képességeit aktívan kihasználó okostévé-tulajdonosok körében is döntő szerepet játszik egyelőre a hagyományos, lineáris műsortartalmak fogyasztása.

Ez derült ki egy most megjelent németországi felmérésből, amely arra is rávilágított: elsősorban a munka utáni hétköznapi esték telnek hagyományos csatornakapcsolgatással.
Hétvégén viszont előtérbe kerülnek az internetes tartalmak és az előre rögzített műsorok is.

A német Facit Digital által a TV-Plattform és a VPRT megbízásából elvégzett felmérés, amely a „Keresni – Megtalálni – Navigálni” címet viseli, kiderül, hogy továbbra is vezet a hagyományos televízió-nézés az amúgy sokkal többféle tartalom rugalmas megjelenítésére is képes okostévék tulajdonosainak körében is. A tanulmány elkészítésekor tudatosan más utat kerestek a felmérők: a lehető legnagyobb felhasználói csoport felkérése helyett csupán huszonöt, ám annál aktívabb okostévé-felhasználót kértek fel az együttműködésre, hogy családias körülmények között bepillantást nyerhessenek tévénézési szokásaikba.

Amint arról Michael Wörmann, a Facit Digital munkatársa beszámolt, feltűnő volt, hogy hétköznap esténként a legtöbb okostévé-tulajdonos is elsősorban a hagyományos tévéműsorok között válogatott, amelyek tartalmáról vagy egyszerű csatornaváltogatás, vagy az elektronikus műsorújság (EPG) révén tájékozódott. Ettől eltérő magatartást mutattak viszont a sorozatkedvelő nézők, akik napközben sugárzott kedvenc epizódjaikat vagy az internetes tartalomelérési lehetőségek kihasználásával, vagy saját felvételük visszanézésével tudták munka után élvezni.

Más képet festenek a hétvégi esték. Ilyenkor a legtöbben sokkal tudatosabban használják ki nagytudású televízióik internetes képességeit is. Úgy tűnik, a kötetlenebb esték ideális alkalmat biztosítanak a tudatosabb filmnézésre és egyéb tartalmak közötti válogatásra. Fontos szerepet játszik itt is az EPG funkció, amely ma már a legtöbb digitális műsorszolgáltató alapvető szervizei közé tartozik. Annak dacára azonban, hogy az elektronikus műsorújság egy hétre előre megjeleníti az adott tévécsatorna várható műsorrendjét, a legtöbb felhasználó túlnyomórészt csupán az elkövetkező 24 óra műsorrendje szerint alakítja esti programjait, vagy állítja be digitális felvevőjét. Azok, akik tudatosan keresnek egy ennél távolabbi időpontban lévő műsort, azok már inkább az interneten néznek utána a keresett információknak.

A felmérés szerint az intelligens funkciókkal ellátott televíziók vagy műholdvevők tulajdonosai a készülékeik menüjében megjelenő alkalmazások közül szinte kizárólag azokat nézik meg, amelyek mozgóképes tartalmakat jelenítenek meg. A legtöbb esetben ezek Video-on-Demand, azaz kérés alapján letölthető videotartalmak megjelenítésére szolgáló applikációk. Az egyéb típusú alkalmazások viszont alig váltottak ki érdeklődést a felmérésben résztvevők körében – a közösségi hálózatokra például szinte soha nem okostelevízióik képernyőjén keresztül csatlakoztak.

Doga
Forrás: www.digitalfernsehen.de (sat.hu)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: televízió applikáció Okostévé on-Demand EPG

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr485625840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása