HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Mesés férfiak kurblival

2013.04.17. 16:40 MinDigTV


Cseh filmharmóniák – Menžel és Hrabal

Duna: április 17., szerda, 21:15

A cseh mozi hőskorában, a némafilmek világában járunk, amikor a mozis a vetítőgépet még egy kurbli segítségével forgatta.


A mozi hőskorában mutatványosok járták a világot rozoga cirkuszkocsijaikkal, kifeszített lepedőkön mutogatva az önjelölt rendezők, operatőrök, szereplők néhány perces produktumait. Egyikük, Pasparte, voltaképpen bűvész, kezdetben csak mutatványaihoz indítja be a kurblis vetítőgépet, mialatt leánya muzsikával kíséri. A mutatványos egyre több mozgóképet használ előadásaihoz, majd egyszer csak számos tekercset örököl elhunyt társától, s a filmekkel együtt árván maradt lányát is. Az öregedő gavallér, vándorlásai során mindig csapta a szelet a helyi szépségeknek, s most kapóra jött az alkalom, hogy megkörnyékezze újdonsült útitársát is. Pasparte kis idő után felfigyel egy megszállott operatőr, Kolenaty (Jirí Menzel) műveire, s az álma, hogy egyszer állandó mozit nyit...

Jirí Menzel, az Oscar-díjas cseh rendező alkotásait bemutató sorozatunk eme darabjának, a Mesés férfiak kurblival című filmnek elbűvölő története a cseh mozi hőskorában, a némafilmek világában játszódik, amikor a mozis a vetítőgépet még egy kurbli segítségével forgatta, csakúgy mint az operatőr a filmfelvevőt.

Duna: április 17., szerda, 21:15

rendező: Jirí Menzel
forgatókönyvíró: Jirí Menzel, Oldrich Vlcek
zeneszerző: Jirí Sust
operatőr: Jaromír Sofr

szereplők:
Rudolf Hrusínský (Pasparte)
Vladimír Menšík (Slapeta)
Jirí Menzel (Kolenaty)
Vlasta Fabianová (Emílie Kolárová-Mladá)
Blažena Holišová (Evzenie)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film Duna TV Jirí Menzel Mesés férfiak kurblival

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr745231659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása