HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Othello (Laurence Fishburne, Kenneth Branagh)

2013.03.26. 15:53 MinDigTV


Duna: március 27., szerda, 21:15

Kenneth Branagh Shakespeare-feldolgozásainak sorában Jago szerepének alakítása minden bizonnyal az egyik csúcspont azzal együtt, hogy ezúttal Branagh csak a kamerák előtt teljesített szolgálatot.


Othello a hatalmas velencei hadsereg tisztje, akit épp a ciprusi helyőrség parancsnokává neveznek ki. Egyik beosztottja, Jago úgy érzi, Othello nem részesítette a neki járó megbecsülésben, ezért elhatározza, hogy cselszövéssel annak bukását okozza. Kapóra jön, hogy a sötétbőrű Othello épp titkon feleségül vette az egyik velencei szenátor lányát, Desdemonát; a titkolt frigy alattomos leleplezése azonban még nem hozza meg Jago számára a kívánt eredményt, hiszen a dózsénak sikerül kibékítenie a felháborodott apát. Desdemona engedélyt kap, hogy Ciprusra kísérhesse férjét, akinek Jago olyannyira a bizalmába férkőzik, hogy ravaszul kifundált hazugságokkal sikerül felébresztenie Othellóban a féltékenységet. Othello csakhamar szinte eszét veszti féltékenységében, annyira meg van győződve Desdemona hűtlenségéről, a kibontakozó tragédia elől azonban az álnok Jago és bűntársai sem érezhetik magukat biztonságban.

Kenneth Branagh Shakespeare-feldolgozásainak (V. Henrik; Sok hűhó semmiért; Hamlet; Lóvátett lovagok) sorában Jago szerepének alakítása minden bizonnyal az egyik csúcspont azzal együtt, hogy ezúttal Branagh csak a kamerák előtt teljesített szolgálatot. A rendezés feladatát Oliver Parker (Az eszményi férj; St. Trinian’s – Nem apácazárda) látta el, aki a klasszikus dráma értő tolmácsolásán túl a cselekmény erotikus töltésének kiemelésével igyekezett növelni annak érzelmi hatását. Az 1995-ben készült filmben Laurence Fishbourne és Iréne Jacob alakítják a bukásra ítélt szerelmespárt, akik az ördögi Jago cselszövésének áldozatául esnek.

Duna: március 27., szerda, 21:15

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Oliver Parker
író: William Shakespeare
forgatókönyvíró: Oliver Parker
operatőr: David Johnson
jelmeztervező: Caroline Harris
zene: Charlie Mole
producer: Luc Roeg, David Barron
executive producer: Nathan Olsberg
látványtervező: Tim Harvey
vágó: Tony Lawson

szereplők:
Laurence Fishburne (Othello)
Kenneth Branagh (Iago)
Irene Jacob (Desdemona)
Nathaniel Parker (Cassio)
Michael Maloney (Roderigo)
Anna Patrick (Emilia)
Michael Sheen (Lodovico)
André Oumansky (Gratiano)
Indra Ové (Bianca)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV Kenneth Branagh Othello Laurence Fishburne

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr345173906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása