HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Woyzeck

2013.03.22. 09:23 MinDigTV


Duna TV: március 24., vasárnap, 21:00

Woyzeck, a féltékeny kisember alakja rendszeresen visszatérő témája a világ filmgyártásának. Szász János filmje bár a sokadik feldolgozás, mégis különleges.


Szász János meghatározó rendezője az elmúlt évtizedek magyar filmgyártásának. Komor filmeket készít, melyek ijesztő mélységeket járnak be. Egy vele készült interjúban mondta, hogy a bűn érdekli. Elkövethetik azt felnőttek mint Woyzeck, vagy dr. Brenner az Ópium – Egy elmebeteg nő naplójában, vagy gyerekek, mint a Wittman fiúk, a szintén Csáth Géza műve alapján készült filmjében. Woyzeck, a féltékeny kisember alakja rendszeresen visszatérő témája a világ filmgyártásának. Szász János filmje bár a sokadik feldolgozás, mégis különleges. Máthé Tibor operatőrnek köszönhetően fantasztikus képi világa van, Kovács Lajos alakítása nemcsak a Magyar Filmkritikusok elismerését váltotta ki, 1994-ben ő nyerte el a Thessaloniki Film Festivál legjobb férfiszínésznek járó díját.  Szász János pedig ezzel a filmjével a magyar elismeréseken kívül elnyerte az Európai Filmakadémia legígéretesebb fiatal rendezőjének járó Félix díját, a CIFF (Chicagi International Filmfesttival) fődíját, a bogotai és bergámió fesztiválok elismerését is.

Nem csoda hát, ha helye van az MMA 53-as legjobb magyar filmlistájában.

Woyzeck, a váltóőr a sínek között álló bódéban tölti napjait. Az Orvos kísérletnek veti alá: állandóan borsót kell ennie. Woyzeck feladatai közé tartozik az állomásfőnök, a Kapitány borotválása, aki hangszórókon keresztül ellenőrzi és irányítja őt. Woyzeck élettársa és közös gyerekük anyja Mari. A Rendőr a kocsmában szemet vet a fiatalasszonyra. Woyzeck érzi, hogy megcsalják, ezért nem megy többé haza. A Kapitány és az Orvos is célozgatnak arra, hogy a felesége hűtlen lett hozzá. Woyzeck Mariért indul, hogy a sötét, hideg vízparton helyreállítsa a világ rendjét…

Duna: március 24., vasárnap, 21:00

rendező: Szász János
író: Georg Büchner
forgatókönyvíró: Szász János
zeneszerző: Giovanni Battista Pergolesi, Henry Purcell
operatőr: Máthé Tibor
díszlettervező: Mándoki Péter
dramaturg: Szeredás András
jelmeztervező: Jodál Ágnes
producer: Barbalics Péter
vágó: Kornis Anna

szereplők:
Kovács Lajos (Woyczek)
Diana Văcaru (Mari)
Igó Éva (Mari hangja)
Alekszander Porohovcsikov (Kapitány)
Reviczky Gábor (Kapitány hangja)
Haumann Péter (orvos)
Gáspár Sándor (rendőr)
Varga Sándor (fiú)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film Duna TV Woyzeck Szász János

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr615162068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása