HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A Mátra szellemi tápláléka

2013.02.24. 10:51 MinDigTV


Részletek a Gasztotúrában vasárnap 11:30-tól az RTL Klubon!

Magyarország legmagasabb hegységébe, a Mátrába utazunk. Mint mindig, most is eszünk-iszunk és kirándulunk.


Gyöngyös a Mátra a kapuja. Itt egy kis szellemi táplálékkal indítunk, és ellátogattunk a híres Ferences-könyvtárba. A helyiek által csak “barátoknak” nevezett rend templomában található a Ferences-könyvtár, ahol számos könyvritkaságot őriznek, köztük Magyarország egyik legrégibb nyomtatványát, az 1462-ben készült 48 soros, más néven Fustus Bibliát is. A barátok egészen 1950-ig, a szerzetesrendek működésének betiltásáig őrizték a kincseket. Előtte, rendkívül előrelátó módon, megsemmísítettek minden plébániai nyilvántartást, ami veszélybe sodorhatta volna a családokat. A könyveket pedig elfalazták. A rendszerváltás után a kolostor átvételét követő építési munkálatok során, 1998. április 28-án több köbméter könyv, levéltári irat, XVII-XVIII. századi liturgikus eszközök (kelyhek, szentségtartók), közép- és újkori pecsétnyomók, érme- és pénzgyűjtemény kerültek elő, amelyeket még 1950-ben rejtettek el. Az épület 40 éven keresztül őrizte "titkait”. A műemlék ma a nagyközönség számára is látogatható. Csak kutatói enegdély birtokában lehet fellapozni a köteteket, melyek között gasztronómiai témájúakat is találni.

Letettük a kocsit, és Gyöngyösről kisvasúttal indultunk Mátrafüredre. A Gyöngyös és Mátrafüred közötti pályát 1925-ben adták át. A háború után a nagyarányú iparosításnak köszönhetően számos üzem nyílt a környéken és ezeket is kiszolgálta a kisvasút. Ekkor cserélték le a gőzösöket dízelmozdonyokra. A rendszerváltás után a ksivasutat majdnem megszüntették, de szerencsére felismerték a benne rejlő turisztikai lehetőséget, és végül felújították, az árvizek sajnos többször is megrongálták. Azonban a helyreállítás sosem maradt el.

A Grand Hotel Galyába, és a vádászok által oly kedvelt mátrafüredi Hotel Annába is ellátogattunk.

Részletek a Gasztotúrában vasárnap 11:30-tól az RTL Klubon!


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Mátra RTL Klub MinDig TV Gasztrotúra

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr205101389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása