HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A Kennedy család 5. rész

2013.02.13. 09:55 MinDigTV


1962. Az idősebb Joe Kennedy-t szélütés éri, többé sem járni, sem beszélni nem tud. Kennedy elnök eközben ádáz küzdelmet folytat Mississippi állam kormányzójával...M1 február 13. szerda, 21:00


5. rész
1962. Az idősebb Joe Kennedy-t szélütés éri, többé sem járni, sem beszélni nem tud. Kennedy elnök eközben ádáz küzdelmet folytat Mississippi állam kormányzójával, aki mindenáron meg akarja akadályozni, hogy James Meredith, az első színes bőrű diák beiratkozzék az egyetemre. A fehér bőrű diákok elit egyeteme előtt mindennaposak a heves tüntetések, James Meredith azonban nem hátrál meg. Rose asszony felidézi lánya, Rosemarie tragikus történetét. A Kennedy fiúk húgának szellemi fogyatékosságát apjuk nem volt hajlandó elfogadni, s végül, felesége tudta és beleegyezése nélkül, végzetes döntést hozott...

A Kennedy név ma már mítosz. Mítosz, amelyet három elnökjelölt, egy híres elnök és megannyi sikeres politikus neve emelt örökre az amerikai politikai élet égboltjára. Siker, átok vagy szerencse? A család története sokkal inkább a kitartás és következetesség drámája.

A Kennedy ősi skót családnév, I. Róbert skót király egyik jobbkezeseként a Kennedyek már a XIV. században is a politika árnyékában találták meg helyüket. Az elnöki család őse Patrick Kennedy (1823-1858) volt. Szegény katolikus, aki az ír burgonyavész elől az álmok földjének hitt Egyesült Államokba hajózott. Öt gyermeke már a mindvégig európai mentalitású és tervezésű városban, a keleti part kulturális központjában, Bostonban született. Elindulhatott az „amerikai álom”.

A századfordulót már milliomosként kezdte a család. Megszületett a XX. századi amerikai demokrata politika. Afféle álombeli Emeséjeként a politikai életnek, az 1995-ben 104 évesen elhunyt Rose Fitzgerald végigéli a XX. századot és megéli, amint a család megjárja a legnagyobb sikereket és mélységeket is. 

A gyermekek között találjuk a meggyilkolt John Fitzgerald Kennedyt (1917-1963), aki az Egyesült Államok 35. elnöke lett, a szintén meggyilkolt Robert Kennedyt (1925-1968), igazságügy minisztert és elnökjelöltet. Eunice Mary Kennedyt (1921-2009), a speciális Olimpia szülőanyját és Edward Kennedyt (1932-2009), aki közel fél évszázadon keresztül volt a demokrata párt vezéregyénisége és doyenje.

Olyanok voltak a politikában, mint a Rockefellerek és Rotschildok a gazdaságban: megkerülhetetlenek, akiknek szavai törvényeket értek. A Kennedy család olyan lehetőséget kovácsolt ki sorsából, amely természetes körülmények között keveseknek adatott meg.

A bemutatásra kerülő vadonatúj kanadai sorozat drámai erővel idézi fel a család hatalmas ívű életútját. A történet 1960-ban, az amerikai elnökválasztás előestéjén kezdődik. John Fitzgerald Kennedy szenátor vetélkedik Richard Nixon alelnökkel az elnöki posztért. Miközben végigkövethetjük az elnökválasztás izgalmait, megelevenedik a múlt is. Megismerjük az ír bevándorlók gyermekét, Joe Kennedyt, aki a szegény sorból kiemelkedve tehetségének és ambíciójának köszönhetően a londoni nagyköveti állásig küzdötte fel magát, majd miután saját politikai karrierje zátonyra fut, a fia útját kezdi egyengetni.

M1 – január 9-től, minden szerdán 21:00-kor


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat M1 MinDig TV Kennedy család

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr285078008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása