HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Az aranykezű férfi

2013.02.08. 13:45 MinDigTV


Az aranykezű  férfi – Duna – február 9. 12:30

Az 1955-ben készült amerikai film a maga idejében nagy port vert fel pusztán már a témaválasztás miatt is, hiszen a kábítószer-függőség tabunak számított a hollywoodi filmgyártásban.


MTVA


Frankie Machine (Frank Sinatra) új életet akar kezdeni, amikor kiengedik a börtönből, ahol sikerült leszoknia a heroinról. Arról álmodik, hogy dobos legyen egy nagyzenekarban, és meg van győződve róla, hogy képes lenne elérni ezt, ám a régi életéhez tartozó cimborák, valamint egy baleset miatt kerekes székhez kötött felesége, Zosh (Eleanor Parker) a maguk módján mind akadályozzák abban, hogy változtasson addigi életén. Frankie újra a kábítószer és a szerencsejáték rabságába kerül, de régi szerelme, Molly (Kim Novak) a válságos pillanatban ráveszi, hogy zárkózzon be a lakásába, és maradjon ott, amíg szervezete megtisztul a drogtól. Frankie számára immár nem a karrier, hanem az életben maradás a tét.

Az 1955-ben készült amerikai film a maga idejében nagy port vert fel pusztán már a témaválasztás miatt is, hiszen a kábítószer-függőség tabunak számított a hollywoodi filmgyártásban. Otto Preminger rendező egy interjúban így vallott arról, mi ragadta meg Nelson Algren azonos című regényében: “Úgy vélem, igazi tragédia rejlik minden ember sorsában, aki függővé válik valamitől, herointól, szerelemtől, egy nőtől vagy bármitől.” Frank Sinatra, aki még a forgatókönyv elolvasása előtt vállalta el a főszerepet, felkészülésként rehabilitációs klinikákat látogatott, hogy hitelesen tudja ábrázolni az elvonási tünetektől szenvedő muzsikust. Alakításáért végül Oscar-díjra jelölték.

Az aranykezű  férfi – Duna – február 9. 12:30
 
rendező: Otto Preminger
író: Nelson Algren
forgatókönyvíró: Walter Newman, Lewis Meltzer
operatőr: Sam Leavitt
díszlettervező: Darrell Silvera
zene: Elmer Bernstein
látványtervező: Joseph C. Wright
vágó: Louis R. Loeffler

szereplők:
Frank Sinatra (Frankie Machine)
Eleanor Parker (Zosch)
Kim Novak (Molly)
Arnold Stang (Sparrow)
Darren McGavin (Louie)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film Duna TV Frank Sinatra Kim Novak

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr1005069455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása