HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Végváriak

2012.09.21. 12:41 MinDigTV


Duna Tv: szeptember 24., hétfő, 21:40

„Elöl menni, nem elfáradni”- Papp Imre szavai a film mottójául is szolgálhatnának. A Várkapitány, és Capári Róbert, a Huszárőrnagy a sümegi idegenforgalom felvirágoztatói húsz éve még barátok voltak. Olyan dologba fogtak a 90-es évek elején, ami akkoriban még csak kialakulóban volt: vállalkozást indítottak különösebb tapasztalat és szakértelem nélkül.

sümeg


Megszervezték a Várjátékokat: rendbe hozták a várat, megtanultak vívni, lovagolni, középkori lakomát rendezni. A két hasonló mentalitású ember számára a közös vállalkozás keretei azonban egyre szűkösebbek lettek, útjaik szétváltak és eltávolodtak egymástól. Mindketten a magyar történelmi múltra építették fel vállalkozásaikat. Mégis két különböző szemlélet, üzleti és emberi stratégia néz egymással szembe az egykori végvár tövében. A Várkapitány inkább a szálloda és vár köré szervezhető programok, míg a Huszárőrnagy a lovagoltatás és vadászat irányába fejlesztette tevékenységi körét. A film erőssége, hogy tökéletesen bemutatja, milyen árat kell fizetnie mindenkinek az anyagi sikerért, milyen csapdákat rejt, ha egy vállalkozás túlnövi magát: veszélybe kerül egészség, a családi kötelékből alig van kiút a gyerekek számára, s milyen terhes az elszigeteltség a szűkebb lakókörnyezeten belül. A film társadalmi látlelet is az 1990 utáni vidéki vállalkozói stratégiákról. Két férfi, két dinasztia sorsa, a magyar kapitalizmus arcai bontakoznak ki a képsorokból. A film végére mindnyájunkban felmerülhet a kérdés: mindez milyen áron, s mennyit is ér egy régi barátság?

Duna Tv: szeptember 24., hétfő, 21:40

színes, magyar dokumentumfilm, 74 perc, 2010

rendező: Petrik András
operatőr: Petrik András, Trencsényi Klára
producer: Angelusz Iván, Reich Péter
vágó: Bacskai Brigitta, Turai Anna

Szólj hozzá!

Címkék: duna tv dokumentumfilm Végváriak Várjátékok

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr424792651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása