HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


MTV MOZI: Miss Austen bánata

2012.05.25. 11:25 MinDigTV


Mi lehet a titka Jane Austen-nek, ennek a vidéki lelkészcsaládból származó vénkisasszonynak, aki oly sikeres regényeket írt, amelyek a világ számos országában mindmáig a sikerlisták élén szerepelnek? m1 május 27. vasárnap, 23:30
 


Hogyan tudhatott egy nő – akinek alig volt módja valóságos élményeket gyűjteni – olyan életteli figurákat teremteni, akikre mindmáig úgy gondolunk, mint közeli ismerőseinkre? S főként: hogyan tudhatott akkora beleérzéssel írni a szerelemről, ahogyan tette, hiszen e téren végképp nem volt tapasztalata?

A társadalmi-lélektani regény avatott mesterének valamennyi regénye a szerelemről szól, anyák mesterkedéseiről, akik lányaikat minél jobban szeretnék férjhez adni, apró félreértésekről, amelyek már-már megakadályozzák a fiatalok boldogságát. Az életnek egy vékonyka szelete, de mégis van-e ennél fontosabb a világon? – kérdezhetnénk Szerb Antal után szabadon.

Jane Austen szinte valamennyi regényét megfilmesítették. A büszkeség és balítélet minden idők egyik legnépszerűbb BBC-sorozata, amelyet nem lehet annyiszor műsorra tűzni, hogy a közönség újra és újra ne kérje az ismétlését.

Minden jel szerint a BBC alkotócsapatát is izgatta a fenti probléma, hiszen 2008-ban készített filmjük hősnőjéül nem az írónő fantáziájából életre kelt nőalakokat, hanem magát a szerzőt állították. A Miss Austen bánata az írónő eredeti leveleire és naplóira támaszkodva derít fényt ennek a kifürkészhetetlen nőnek a titkára. Jane a negyven felé közeledik, de sosem volt férjnél. Unokahúgának, a fiatal, csinos, szerelemre termett Fanny Knightnak ő a kedvenc nagynénje, aki saját bölcsességét és élettapasztalatát ajánlja fel, hogy segítsen Fannynak megtalálni a boldog házasságot. De vajon az a nő, aki ennyire ért hozzá, hogy a szerelemről írjon, megtapasztalta-e a szerelmet? Jane egy kicsit megnyílik unokahúga előtt, de a titok titok marad, és Jane-nek újra bele kell gondolnia, miért is maradt egyedül. A címszereplőt Olivia Williams kelti életre.

m1 május 27. vasárnap, 23:30


tv műsor
A MinDig TV ingyenes csatornáinak műsora>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film m1 csatorna jane austen mindig tv mtv mozi

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr194545367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása