HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Retro tévénézés, avagy hogyan tévéztünk anno és ma

2015.07.29. 11:52 MinDigTV

Visszatekinteni a tévénézés kezdetére azért is érdemes, mert az online elérhető tartalmak és az okos eszközök korában sokan nem tudják elképzelni, hogyan is maradtunk életben mi, akik megéltük a hazai tévénézés kezdeti korszakát.

Tesztelve baráti társaságban a fiatal okostelefonozókat, a legdurvább kitételnek a hétfői adásszüneti napot érezték, és megmondom őszintén: hitetlenkedve fogadták. Pedig hétfőn sok mindenre ráértünk, és az is igaz, hogy a hét többi napján sokáig csak egy vagy később egy második csatornát nézhettünk, késő délutántól késő estig. Az már egy óriási lépés volt, amikor a cseh TV 1-es és 2-es csatornáját is nézni tudtuk, jellemzően és sokszor a Limonádé Joe című filmet, de az is emlékezetes volt, amikor kedvenc filmszínészünk, Belmondo azt mondta, hogy dobrivécser (dobrý večer)!

limonade_joe.jpg

A fiatalabb korosztálynak  furcsa lehet , a televíziós tartalom fogyasztásra, - ami anno közös családi elfoglaltság volt, - úgy gondolni, hogy ha lemaradunk egy adásról, egy filmvetítésről, hogy lehet biza, azt soha többé nem fogjuk látni. Arra nem sokan gondoltak a 60-as években, hogy a tévé műsor visszanézése lehetővé válik, és hogy ezt akár hordozható készülékkel is, egyedül, bárhol és bármikor újra láthatjuk.  Persze időközben volt idő, amikor videókazettára és Cd-re is felvehettük kedvenc műsorunkat. S miközben a videómegosztó oldalak népszerűsége az egekben van, és a  tévék online videotékájából is kölcsönözhetünk, nem beszélve az ingyenes tévés applikációról, s  itt áll a küszöb előtt az okos tévézés felmérhetetlen mennyiségű többletfunkciója és lehetősége, érdemes egy-két ma már komikusnak tűnő képet és gondolatot megosztani a televízió nézés hőskorszakából.

Korábban a TV hatalmáról vicc is keletkezett: Kovácsék az első gyereküket várják, amikor Szabó Karcsika megkérdezi, hogy… és jó már a TV-tek? A Kovács család nem nagyon értette, hogy miért kérdezik, hiszen a TV készülékük nem is romlott el. Később derült ki, hogy Szabó papa, mikor megtudta, hogy Kovácséknál jön a baba megjegyezte: na ezeknek biztosan elromlott a TV-jük.

Az biztosan egy érdekes kísérlet lenne megszavaztatni az idősebb korosztályt melyik volt kedvenc TV műsora, vagy legkedvesebb sorozata a 60-as 70-es években.

dery_janos.jpg

Déry János Táncsics-díjas újságíró , szerkesztő, riporter Ablak című műsora biztosan a kedvencek közé kerülne, hiszen minden adásában hétről-hétre kisemberek segítésére siettek a bürokráciával szemben folytatott harcukban, közügyeik intézkedésében.

A Delta az első olyan tudományos ismeretterjesztő műsor volt, amely kitekintést nyújtott a hazai lakosságnak a világra melynek 30 évig volt Kudlik Júlia közkedvelt műsorvezetője.

És végül, de nem utolsó sorban engedtessék meg, hogy a blogger kiemelje kedvenc emlékezetes filmsorozatát, melynek felejthetetlen főszereplője Simon Templar mindig elegáns, jólfésült, sármos kalandor Roger Moore. Számtalan epizód során a a kockázatos és veszélyes helyzetekből könnyedén és magabiztosan kikerülő hős újra és újra győzött. Érdemes elolvasni Sir Roger Moore élete történetét a sikerein át, melynek végén biztosan nem fogjuk celebnek nevezni.

roger_moore.jpg

Igen, a tévézés sokat változott, de jelentősége mit sem csorbult. Ma is megvannak kedvenc színészeink, filmjeink, műsoraink, és ki tudja, hogyan szól majd a fáma, amikor mindez történelem lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: retró limonádé joe Roger Moore Déry János

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr57662984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása