HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Fiorile

2014.10.03. 09:22 MinDigTV


DUNA - október 3., péntek, 23:15

A Taviani fivérek lírai hangvételű filmje egy kétszáz éves átokról.

Az 1993-as Cannes-i Filmfesztiválon Paolo és Vittorio Taviani egy szerelmi történet köré font kétszáz éves családtörténettel képviseltette magát a versenyben. Bár a film díjat nem nyert, mégis kedvező fogadtatásra talált mind a kritika, mind a nézők körében. A több idősíkban játszódó történet napjainkban kezdődik, amikor is egy testvérpár szüleikkel a nagypapa meglátogatására indulnak.

Fiorile

A hosszú út közben derül fény a családi titokra, az átokra, mely a Benedettiket sújtja immáron két évszázada. Mindez még a napóleoni megszállás idején kezdődött, amikor a fiatal Elisabetta Benedetti beleszeretett a jóképű francia katonába, Jeanba. A lány testvére, Corrado kihasználja ezt, és az egyik légyott alatt elrabolja a franciák aranytartalékát, amit az ifjú katona őrzött. A szörnyű vétség miatt a francia katona életével fizet, örökre boldogtalanná téve ezzel a várandós Elisabettát. A Benedetti család anyagi helyzete a lopott aranynak köszönhetően hihetetlen magasra tör, de a morális romlással párhuzamosan emberi kapcsolataik hanyatlásnak indulnak. Az emberek gyűlölik őket, és áldottakból (Benedetti) átkozottakká (Maledetti) válnak, a testvérek közötti harc pedig generációról generációra száll. Vajon Massimo, a nagyapa az utolsó érintett a dologban, vagy ez a két ártatlan unoka is tovább szenved majd az átoktól?

Érdekes, hogy a Taviani fivérek pont 13. filmjük témájaként választották az átkot. A film nemcsak több generáción keresztül, több idősíkban játszódik, hanem a folytatólagosság, párhuzamosság, folytonos ismétlés kedvéért ugyanazon színészek több szerepet is játszanak. Így látható Claudio Bigagli Corrado és Alessandro szerepében is, Galatea Ranzi Elisabetta és Elisáéban, Michel Vartan pedig Jean és a fiatal Massimoéban. A film gyönyörű képeit Giuseppe Lanci, zenéjét Nicola Piovani komponálta.

FIORILE – DUNA - október 3., péntek, 23:15

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Paolo Taviani, Vittorio Taviani
forgatókönyvíró: Sandro Petraglia, Paolo Taviani, Vittorio Taviani
zeneszerző: Nicola Piovani
operatőr: Giuseppe Lanci
vágó: Roberto Perpignani

szereplők:
Claudio Bigagli (Corrado/Alessandro)
Galatea Ranzi (Elisabette/Elisa)
Michael Vartan (Jean/Massimo)
Lino Capolicchio (Luigi)
Constanze Engelbrecht (Juliette)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV MinDig TV Paolo Taviani Fiorile

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr886754995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása