HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Tovább bővíti az Antenna Hungária a MinDig TV-t

2014.07.02. 10:35 MinDigTV


Koi Tamás, 2014. június 30.

Holnap elindulhat az ötödik országos digitális földfelszíni televíziós hálózat, vagyis az E jelű multiplex tesztsugárzása, ezzel további teret adva az üzemeltetési jogokat birtokló Antenna Hungária kapacitásbővítésének. Őszig jönnek az új adók, ám egyelőre csak egy nevét hozták nyilvánosságra ezek közül.

TV-toronyA pécsi TV-torony: 2015-ig korlátozottan működhet az E multiplex

Folytatja digitális földfelszíni sugárzású tévés hálózatának kapacitásbővítését az Antenna Hungária, holnap - egyelőre teszt jelleggel - üzembe áll az ötödik országos multiplex is. Az immár állami tulajdonú cég ígéri, őszig a kibővül hálózatra újabb kereskedelmi csatornák kerülhetnek fel, ám ezek közül egyelőre csak egy neve ismert. Az E jelű multiplex lefedettségét korlátozhatja, hogy egyes szomszédos országokban még mindig nem kapcsolták le az analóg tévés adóhálózatot.

A szolgáltató az új hálózatot tesztsugárzás keretében egyelőre mérőjelekkel, állóképekkel, valamint az AH Infocsatornájával indítja el. A tesztsugárzás alatt az antennarendszerek és SFN (Single Frequency Network) beállítások finomhangolása zajlik, ezért rövid időszakokra lokálisan előfordulhat, hogy a tesztcsatornák zavartalan vétele nem biztosított. Az új hálózat lakossági lefedettsége az első ütem kiépítése után 85%-os lesz, az AH az adásokat 34 telephelyről – 19 nagy és közepes, 15 kis teljesítményű adó – sugározza. A cég tervei szerint a szerb, ukrán és román analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolását követően, a jövő évben a második ütemmel zárulhat a hazai országos DVB-T hálózatok kiépítése.

Az Antenna Hungária az új multiplexek élesbe állításával (a D jelű országos multiplex tesztsugárzása június elején indult) az ígéretek szerint kibővített, és teljesen új csomagokkal kíván megjelenni a magyar piacon. A cég korábban úgy nyilatkozott, hogy az ingyenes csatornacsomag (MinDig TV), illetve a fizetős konstrukció (MinDig TV Extra) kínálata egyaránt bővülhet az új multiplexeknek köszönhetően.

Jelenleg egy új csatorna érhető el csupán a MinDig TV Extra kínálatában a tesztsugárzásban, ez a FOX, mely szeptember 1-től "élesben" is megjelenik a platformon. Tekintve, hogy egy multiplex kapacitása körülbelül 23 Mbps, könnyen kiszámolható, hogy az új multiplexek üzembe állításával akár 25 új SD-csatornát vagy 6 HD-adást (illetve ezek kombinációját) is beilleszthetne a kínálatba a műsorszóró, vagyis jócskán van még keret a bővítéshez.

A szolgáltató ma kiadott közleménye egyben külön kiemeli, hogy az Antenna Hungária állami kézbe kerülésével a cég (illetve a tulajdonos) elsődleges célkitűzése a kapacitás bővítése mellett a "kiváló ár-érték arányú" szolgáltatások nyújtása. A társaság állami kézbe kerülése merőben új, a piaci szereplők (hálózatüzemeltetők, tartalomtulajdonosok) számára szokatlan helyzetet teremtett a magyar műsorszóró piacon. Kellően vonzó szolgáltatásportfólió esetén az Antenna Hungária képes lehet az erőviszonyok számottevő mértékű befolyásolására-átalakítására is.

(hwsw.hu)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Antenna Hungária MinDig TV Extra DVB-T E jelű multiplex

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr176466269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása