HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


David Gale élete

2014.04.11. 13:04 MinDigTV


M1 – április 12., szombat, 23:35

David Gale (Kevin Spacey) egész életében a halálbüntetés ellen küzdött, egyetemi előadásokat tartott, könyveket írt, felvonulásokat szervezett. A sors, a nagy játékos azonban különös fordulatot tartogatott számára: a férfi most a siralomházban várja saját kivégzését, mert a texasi bíróság halálra ítélte egy kolléganője megerőszakolásáért és meggyilkolásáért.

A kivégzés előtt három nappal Bitsey Bloom (Kate Winslet), a törtető újságírónő kapja a lehetőséget, hogy meginterjúvolja Gale-t a börtönben, mivel a fennmaradó időben a férfi hajlandó elmesélni mi vezette tettéhez. Bloom egy kollégájával hamar ott terem és készségesen hallgatja Gale visszaemlékezéseit: ahogy egy szexuális zaklatási ügy derékba törte tanári karrierjét, felesége elvált tőle, majd szép lassan kicsúszott a lába alól a talaj, miközben a meggyilkolt kolléganőjével is viszonyt kezdett. Bitsey úgy érzi, egy ártatlan ember élete múlik rajta, kezd rájönni, hogy az egész ügy sokkal szövevényesebb, mint azt valaha gondolta volna és elhatározza, hogy David Gale instrukciói alapján elkapja és leleplezi az igazi gyilkost. Ha szerencséje van, még azelőtt, mielőtt a professzort a kivégzőkamrába vezetik.

Alan Parker brit rendező filmjeinek listája meglepően rövid, valószínűleg mindig komolyan megválogatta a számára felkínált forgatókönyveket, viszont e kiemelt pár filmcím – Éjféli expressz, Fame, Pink Floyd: A fal, Angyalszív, Lángoló Mississippi, Promenád a gyönyörbe, Evita – is igazolja azt a megállapítást, hogy akármilyen műfajjal is kísérletezett, következetesen megmaradt saját látásmódjához ragaszkodó filmművésznek. Meglepő viszont, hogy a David Gale élete volt az utolsó rendezése, 2003 óta a mester nem forgatott egyetlen filmet sem.

A film legnagyobb erőssége a forgatókönyve: bizton állítható, hogy ritkán látni olyan mozit, amiben ennyi dráma sűrűsödik össze, ennyire fordulatos a történet vezetése és ráadásul a vége is ennyire hihetetlenül ütős. A másik természetesen a színészi játék. Kate Winslet alakításában remekül nyomon követhető a karakter érzelmi átalakulása, mely a nyomozás alatt végbemegy benne. Kevin Spacey játékának elemzői mindig kiemelik minimalizmusát, eszköztelensége ellenére is nagyfokú kifejezőkészségét, mely ebben a filmben is maximálisan érvényesül. Laura Linney epizódszereplőként is erős hatással van a nézőre.

David Gale élete – M1 – április 12., szombat, 23:35

A műsorszám megtekintése 18 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Alan Parker
forgatókönyvíró: Charles Randolph
operatőr: Michael Seresin
díszlettervező: Jennifer Williams
jelmeztervező: Renee Ehrlich Kalfus
zene: Jake Parker, Giacomo Puccini, Alan Parker
látványtervező: Geoffrey Kirkland
vágó: Gerry Hambling

szereplők:
Kevin Spacey (David Gale)
Kate Winslet (Bitsey Bloom)
Laura Linney (Constance Harraway)
Gabriel Mann (Zack Stemmons)
Matt Craven (Dusty Wright)
Rhona Mitra (Berlin)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: M1 Kate Winslet MinDig TV Kevin Spacey David Gale élete

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr916015882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása