HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Mephisto

2013.11.24. 17:38 MinDigTV


Szabó István Oscar-díjas filmje minden idők egyik legnagyobb magyar filmsikere. A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott. M1 november 24. vasárnap, 21:40


Művészet és hatalom viszonya mindig az érdeklődés középpontjában állt; azonban vannak olyan történelmi helyzetek, amikor ez különös jelentőséggel bír. Ilyen időszak volt Németországban a fasizmus hatalomra kerülése.
A film főszereplője Hendrik Höfgen (Klaus Maria Brandauer), a tehetséges, fiatal hamburgi színész, akit hatalmas becsvágy fűt. Sikeres és ünnepelt színész szeretne lenni, minden tettét ez a cél befolyásolja. A kezdetben még baloldali Höfgen hamar szembe kerül a színház nemzetiszocialista és ugyancsak tehetséges másik fiatal színészével, Miklasszal (Cserhalmi György). Az összetűzés oka – a politikai nézetkülönbségek mellett – Höfgen művészi féltékenysége. Érvényesülése, társadalmi felemelkedése érdekében feleségül veszi Barbara Brucknert (Krystyna Janda), a nagypolgári családból való úrilányt. Megtagadja régi barátait, politikai elvtársait. A Berlini Állami Színházban kap szerződést, ahol eljátszhatja álmai szerepét, Mephistót. Magas rangú politikai pártfogóra talál, s észre sem veszi, miként keveredik bele egyre inkább a politikába. A nácik hatalomra kerülésekor felesége, barátai és ismerősei nagy része külföldre emigrál, de Höfgen marad. Visszatartja a siker, és amivel ő maga mentegetőzik: munkaeszköze, az anyanyelve. Egyre inkább elköteleződik a nácik mellett…

Klaus Mann azonos című regényének főhőse sokban mutat hasonlóságot az író egyik sógorával, aki magas rangú politikai támogatója segítségével futott be nagy karriert a náci Németországban. A film operatőre Koltai Lajos, akinek kamerája előtt monumentális, teátrális világ kel életre.

M1 – november 24. vasárnap, 21:40

rendező: Szabó István
író: Klaus Mann
forgatókönyvíró: Dobai Péter, Szabó István
zeneszerző: Tamássy Zdenkó
operatőr: Koltai Lajos
vágó: Csákányi Zsuzsa

szereplők:
Klaus Maria Brandauer (Hendrik Höfgen)
Cserhalmi György (Hans Miklas)
Krystyna Janda (Barbara Brukner)
Bánsági Ildikó (Nicolette von Niebuhr)
Rolf Hoppe (Tábornagy)
Andorai Péter (Otto Ulrichs)
Karin Boyd (Juliette Martens)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Koltai Lajos Mephisto Szabó István Klaus Maria Brandauer

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr855653955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása