HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Újabb tapasztalatok a MinDig TV Pluszról

2013.10.30. 09:37 MinDigTV


Az Antenna Hungária immár bő két hete, október 14. óta üzemelteti kísérleti HbbTV műsorsugárzását, a MinDig TV Pluszra keresztelt szolgáltatását. Az internetes tartalmakat az élő televízióműsorban megjelenítő hibrid tartalomszolgáltatás számos érdekességet és potenciális lehetőséget rejt az arra alkalmas készülékek tulajdonosai számára.

Október 14-én írt cikkemben egy Amiko Alien 2 típusú DVB-T, DVB-C és DVB-S rendszerű, multimédiás képességekkel is felvértezett set-top-boxot tettem vizsgálat tárgyává, kifejezetten a berendezés HbbTV-s képességeit szem előtt tartva. Írásomból kiderült, hogy a doboz sajnos csak részben tudott megbirkózni a jelenlegi kísérletben alkalmazott Hbb szabvány jelentette kihívásokkal; míg a szöveges és állóképes tartalmakat (hírek, elektronikus műsorújság, időjárás-jelentés és webkamerák) jól jelenítette meg, addig a webrádiókat már nem mindig tudta megszólaltatni, az élő adásoknál pedig egyenesen lefagyott. Kíváncsian vártam tehát egy teljesen más jellegű készülék, egy Sony Bravia LCD-televízió ezen a téren nyújtott képességeire.


A vizsgálat tárgya a KDL-42W807A típusú, felső-közép kategóriájú tévé, amelyben DVB-T, DVB-T2, DVB-C, DVB-S és DVB-S2 vevőegység is működik, természetesen Hbb-képes, és Ethernettel vagy WiFi révén tud a világhálóra csatlakozni. Mielőtt azonban rátérnék a készülék hibrid televíziós tulajdonságaira, kénytelen vagyok megjegyezni, hogy többszöri érdeklődésem ellenére a Sony magyarországi munkatársai nem tudtak érdemi felvilágosítást adni arról, hogy forgalomba helyezett okostelevízióik, köztük jelen írás tárgya rendelkezik-e a HbbTV szolgáltatással. Külföldi és hazai fórumok, németországi és angliai Sony-weboldalak átböngészése után végül kiderítettem, hogy igen, de csak akkor, ha a televízió menüjében az országbeállítást nem magyarra, hanem például németre vagy egyéb nyugat-európai országéra állítjuk! Mindez pedig azt jelenti, hogy a televízió menürendszerének programozói eleve kizárták annak lehetőségét, hogy a kontinens fejletlenebb országaiban egyáltalán elképzelhető ez a jövőbe mutató szolgáltatás bevezetése. Miután az Antenna Hungária elkezdte a HbbTV tesztsugárzást, gondolom a műsorszóró vállalattal stratégiai partnerségben álló japán világcég gondoskodni fog a megfelelő szoftverfrissítésről, hogy a jövőben ne érje kellemetlenség az amúgy nem olcsó televíziókat választó felhasználókat.

Rátérve a televízión tapasztalható MinDig TV Plusz szolgáltatás minőségére, elmondható, hogy lényegesen stabilabban és megbízhatóbban használhatók az egyes menüpontok. A televíziót az Info csatornára hangolva egyből megjelenik a bal alsó sarokban a távirányító piros gombjának megnyomására figyelmeztető MinDig TV Plusz ábra. A megjelenő menükre, tehát a Műsorújságokra, Élő adásokra, Hírekre, Időjárásra, Webrádiókra és Webkamerákra kattintva gyorsan és akadás nélkül jelennek meg a tartalmak, és még a két élő televíziós stream betöltése sem vesz igénybe néhány másodpercnél többet. A megjelenített kép- és hangminőség jó, a svájci jazz, pop és komolyzenei adók hangja egyenesen kiváló. Összegezve elmondható, hogy megfelelő hardveres képességekkel felvértezett vevőkészülékkel, mint amilyen a Sony televíziója is, frusztráció helyett valódi élményt és többletszolgáltatást nyújt az Antenna Hungária egyelőre kísérleti stádiumban lévő szervize.

Doga
(sat.hu)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: internet Antenna Hungária HbbTV MinDig TV Plusz info csatorna

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr275605924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása