HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Oly sokáig szerettelek

2013.10.28. 10:53 MinDigTV


Duna TV: október 28. hétfő, 21:35

Tizenöt évnyi börtön után Juliette visszatér a szabad világba és megpróbál beilleszkedni húga családjába. A rendkívül szép és egyszerű cím – az „Oly sokáig szerettelek” ugyanakkor vérbeli francia dráma a XXI. századból.


Az ötvenes éveinek elején járó Juliette tizenöt év börtön után szabadul. Látogatói soha nem voltak, családja kitörölte őt az emlékezetéből - nyilvánvaló, hogy valamiféle főbenjáró bűnről van szó. A titok nem lappang soká: az egyik rámenősebb lehetséges munkáltató faggatja a jelentkező Juliette-et. A válasz egyszerű és vérfagyasztó: "Megöltem a hatéves fiamat". Juliette (Kristin Scott Thomas) tizenöt éven át börtönben volt, hogy mit tett, az is aránylag korán kiderül. Bűnét kétszer vallja meg, mind kétszer kényszerűségből. Az első alkalommal, egy állásinterjún agresszív, elutasító reakciót vált ki, másodszor nem veszik őt komolyan, nevetnek a viccként értelmezett kijelentésén. A "miért?" és a "hogyan?" azonban majdnem végig rejtve marad, ha úgy tetszik ez az a bizonyos titok, amely a nézői figyelmet fenntartani hivatott.

Miután Juliette-t elítélték, a szülők megtagadták idősebbik lányukat és a kisebbet is megpróbálták rávenni, hogy felejtse el nővérét, tegyen úgy, mintha soha nem is élt volna. Léa (Elsa Zylberstein) küzdött nővére emlékéért, minden nap leírta Juliette nevét, beszélgetéseik során mégis kiderül, hogy sok közös élmény Léa a felejtéssel folytatott tudatos harca ellenére is szertefoszlott.

Az anya soha többé nem beszélt Juliette-ről, az új ismerősöknek azt mondta: csak egyetlen lánya van. Azóta elveszítette az emlékezetét, egy idősek otthonában él, nem ismeri meg Leát sem. A nővérek elmennek meglátogatni őt. Az anya ekkor váratlanul a nevén szólítja Juliette-t, magához öleli, iskoláskorú kislányát látja meg benne. Amikor vége a látomásnak, ismét idegenként löki el magától.

Nem csoda, hogy a legtöbben Kristin Scott Thomas egyszemélyes remekművének tarják az Oly sokáig szeretteleket (a színészek közül is őt jelölték BAFTA- s még vagy tucatnyi más díjra). A remek forgatókönyvnél is tízszer többet mond el az ő játéka, minden egyes perc, amit a vásznon tölt.

Díjak és jelölések:
BAFTA-díj (2009) - Legjobb nem angol nyelvű film: Yves Marmion, Philippe Claudel
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2008) - Ökumenikus Zsűri díja: Philippe Claudel
Európai Filmdíj (2008) - Legjobb női alakítás: Kristin Scott Thomas
BAFTA-díj (2009) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Philippe Claudel
BAFTA-díj (2009) - Legjobb női alakítás jelölés: Kristin Scott Thomas
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2008) - Arany Medve jelölés: Philippe Claudel
Golden Globe-díj (2009) - Legjobb idegennyelvű film jelölés
Golden Globe-díj (2009) - Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Kristin Scott Thomas

Duna: október 28. hétfő, 21:35

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Philippe Claudel
forgatókönyvíró: Philippe Claudel
operatőr: Jérőme Alméras
producer: Yves Marmion
vágó: Virginie Bruant

szereplők:
Kristin Scott Thomas (Juliette Fontaine)
Elsa Zylberstein (Léa)
Serge Hazanavicius (Luc)
Laurent Grévill (Michel)
Frédéric Pierrot (Fauré kapitány)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film Duna TV MinDig TV Oly sokáid szerettelek

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr75602730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása