HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Eldorádó

2013.09.27. 10:46 MinDigTV


Duna TV: szeptember 29. vasárnap, 21:40

A film nagy szakmai sikert hozott az alkotóknak. Bereményi Géza a legjobb rendezőnek járó Európa Filmdíjat kapta érte 1989-ben és további öt kategóriában jelölték erre a díjra a filmet.


Sokoldalú tehetséggel megáldott alkotó Bereményi Géza. Pályafutását íróként, dalszövegíróként kezdte. A 70-es években a novellák és regények mellett sok forgatókönyvet írt. A nagy sikert és népszerűséget a kultikus filmmé váló Megáll az idő hozta meg számára. A legenda szerint már abba akarta hagyni a forgatókönyvírást, amikor Nemeskürty István, a Budapest Filmstúdió akkori vezetője felkérte, rendezzen egy filmet. A tanítványokat 1985-ben mutatják be és Bereményi azonnal újabb lehetőséget kap.
Az Eldorádó önéletrajzi ihletésű alkotás, főhőse Monori, a Teleki téri piac királya. A háborús évek alatt gyarapodik a vagyona. Az erőszakos kereskedő életelve: akinek aranya van, annak mindene van. Két marék ékszer árán megszabadul a vejétől és ő neveli unokáját. Ám a történelem senkit sem kímél. Már nem az arany mozgatja a társadalmat, hanem a kapcsolatok, melyeknek Monori híján van. Kivár: kincseit elrejti, szegény ember módjára él. 1956-ban azonban érzi, hogy megváltozhat valami. Előszedi eldugott aranyrúdjait, mert külföldre szeretné juttatni a családját…

2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által megválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

Duna: szeptember 29. vasárnap, 21:40

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Bereményi Géza
forgatókönyvíró: Bereményi Géza
zeneszerző: Darvas Ferenc
operatőr: Kardos Sándor
vágó: Losonci Teri

szereplők:
Eperjes Károly (Monori Sándor)
Pogány Judit (Rózsi, Monori felesége)
Eszenyi Enikő (Marika, Monoriék lánya)
Andorai Péter (Berci)
Haumann Péter (nyomozó)
Balkay Géza (Temesvári Miklós)
Tóth Barnabás (Imi Valkó)
Papcsik András (Valkó Imike)
Sőth Sándor


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV Eszenyi Enikő Bereményi Géza Eperjes Károly Eldorádó

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr155535993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása