HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Szerelmek városa

2013.08.17. 11:02 MinDigTV


Duna TV: augusztus 17. 13:00 és augusztus 24. 12:50

Különleges filmcsemegét láthatnak azok a nézők, akik augusztus 17-én, kora délután a Dunára kapcsolnak, hiszen a Szerelmek városa című monumentális filmalkotás 1990-ben elnyerte a minden idők legjobb francia filmalkotásának megtisztelő címét.


A film azon ritka francia szuperprodukciók közé tartozik, amelyet a háború alatt rendeztek és a bemutatójára 1945-ben került sor.  Rendezője a francia lírai realizmus vezéralakja, Marcel Carné, forgatókönyvírója Jacques Prévert, a kiváló költő, főszereplői pedig a kor legünnepeltebb sztárjai, nevezetesen Arletty, Jean-Louis Barrault, Pierre Brasseur és Maria Casares. Külön érdekesség számunkra, hogy két magyar származású művész is bábáskodott a film létrejöttében: Joseph Kosma, alias Kozma József zeneszerző, illletve Alexandre Trauner, vagyis Trauner Sándor díszlettervező.

A sok szálon bonyolódó történet a múlt század negyvenes éveinek lüktető Párizsában játszódik. Debureau, a fiatal pantomimművész beleszeret egy rejtélyes szépasszonyba, Garance-ba, a fiatalasszony azonban mások karjában keres vigaszt és támogatást. Hét évvel később találkoznak ismét, a pantomimes már Párizs-szerte híres művész, családja van, de soha egy percre sem tudta elfelejteni egykori szerelmét...

Francois Truffaut állítólag a hatvanas években azt nyilatkozta, hogy egész életművét odaadná, ha ezt az egy filmet ő csinálhatta volna…

A kétrészes alkotást két egymást követő szombati napon láthatják a Duna műsorán.

Duna TV: augusztus 17. 13:00 és augusztus 24. 12:50

fekete-fehér, feliratos, francia romantikus dráma, 180 perc, 1945

rendező: Marcel Carné
forgatókönyvíró: Jacques Prévert
zeneszerző: Joseph Kosma, Maurice Thiriet
operatőr: Marc Fossard, Roger Hubert
vágó: Madeleine Bonin, Henri Rust

szereplők:
Arletty (Garance)
Jean-Louis Barrault (Baptiste Debureau)
Pierre Brasseur (Frédérick Lamaître)
María Casares (Nathalie)
Pierre Renoir (Jéricho)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film Duna TV MinDig TV Szerelmek városa Marcel Carné

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr865464588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása