HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Két ütemben átállunk a digitális televíziózásra

2013.07.29. 15:49 MinDigTV


A lakosság többségét nem érinti a digitális átállás, mert már nem analóg adást néz. A felszabaduló frekvencián mobilnetezhetünk majd.

Július 31. után az ország nagy részén már csak digitálisan lehet fogni a tévéadásokat. Az ehhez szükséges berendezések vásárlásához támogatást is adnak, a felszabaduló frekvenciákat pedig a mobilszolgáltatók kapják majd meg. Az emberek döntő többsége azonban már nem analóg adást néz, így a digitális átállás csak keveseket fog érinteni.

– Minden európai uniós tagország magának határozhatta meg a digitális átállás dátumát. Magyarország 2014 december 31-et jelölte meg, de szeretnénk ennek elébe menni, hogy senki ne maradjon a váltás után tévé nélkül – mondta lapunknak Zsuppán Attila. A hazai váltást levezénylő Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság (NMHH) kommunikációs vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a jelenleg analóg tévéadások sugárzására használt 800 MHz-es frekvenciákat az uniós előírásoknak megfelelően a mobilinternet-szolgáltatók között fogják pályázati úton szétosztani.

A váltással egyrészt a nézők jobb képminőséget kapnak, másrészt – a vevőkészüléktől függően – több szolgáltatást is elérhetnek. Ilyen például a gyerekzár, a műsor késleltetése vagy az elektronikus műsorújság. A digitális műsorszórási technológiával ráadásul hatékonyabban lehet kihasználni a frekvenciasávot, így a jelenlegi három ingyenes csatorna helyett a jövőben már hét adást lehet majd ingyen fogni.

A digitális televíziózás előnyeit azonban az ország nagy része már jól ismeri. Az átállás csak azokat fogja érinteni, akik csupán a három ingyenes csatornát nézték a készülékükön saját antennával fogva, tehát egyetlen szolgáltatónál sincs előfizetésük. Zsuppán Attila szerint éppen ezért nehéz is megmondani, pontosan mennyien lehetnek.

A médiahatóság egy korábbi becslése szerint még körülbelül 500 ezer olyan háztartás van Magyarországon, ahol csak analóg adás vételére alkalmas készülékkel rendelkeznek. Ezek többsége vélhetően kis falvakban, tanyákon, esetleg nyaralókban és víkendházakban található. Meglepetés azonban nem igazán érheti őket sem, hiszen a médiahatóság régóta elindította a kampányt, az érintettek készülékeinek alsó részén már hónapok óta fut egy üzenet, mely felhívja a figyelmüket a váltásra.


Az átállás azonban komoly nemzetközi koordinációt is igényel, hiszen a hullámok nem veszik figyelembe az országhatárokat, így az analóg sugárzás zavarhatja a környező országok frekvenciáját.

– A nemzetközi egyeztetések 2004-ben kezdődtek. Egy Stockholmban, Svédország fővárosában tartott konferencián Európa, Afrika és Ázsia egyes országainak képviselői határozták el magukat a digitális átállás mellett – mondta lapunknak Vári Péter, a médiahatóság műszaki igazgatója. Az előkészítés tehát már évek óta zajlik, a nyugat-európai országokban már meg is szüntették az analóg műsorszórást, de a régióból például Szlovénia, Horvátország és Szlovákia is átállt már a digitális adásra. Hazánkban 2008-ban, Budapest környékén kezdték a szolgáltatók kiépíteni ezt a technológiát, mára az ország 98 százalékában elérhető.

Vári Péter szerint azonban ez nem verseny, sok esetben jobban is jártak azok az országok, melyek később álltak át a digitális televíziózásra, hiszen ott már a legújabb technológiát tudták bevezetni. Emellett persze más országok tapasztalatait is felhasználhattuk, például a váltást segítő támogatási rendszer kialakításánál.

Magyarországon a digitális átállás két ütemben fog megtörténni: elsőként a győri, a szentesi, a kabhegyi, a budapesti és a szegedi állomásokat fogják lekapcsolni. Így az ország legnagyobb részén augusztus 1-jétől már nem lehet fogni az analóg tévéadásokat.
Támogatás számokban
2492 településen befejeződött, 664-ben folyik a támogatási igények felmérése. 414.693 rászorultat a szakemberek már felkerestek az adatok alapján regisztrált 475.133 főből. Ez az ország teljes területét jelenti. 109.693 jogos támogatási igénylés érkezett be az NMHH-hoz eddig összesen. 42.977 háztartásban szerelték be a médiahatóság szakemberei a digitális vételi eszközöket július 15-ig.
Interjú - Felkeresik a támogatásra szorulókat
Karl Károly, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlés-felügyeleti főosztályvezetője

Kik kaphatnak támogatást az átálláshoz?
– Azok, akik önerejükből nem tudnák megvalósítani. Az NMHH szociális alapon, rendeletben határozta meg a rászorulók körét. Persze csak azok igényelhetik a támogatást, akiknek még nincs a digitális adás vételére alkalmas készülékük.

Hogyan kérhetnek segítséget az érintettek?
– A hatóság már korábban bekérte a rászorulók adatait a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, az Államkincstártól, illetve az önkormányzatoktól. Ez alapján a munkatársaink személyesen keresték meg az érintetteket: aki igényelt támogatást, annak a helyszínen kitöltötték az ehhez szükséges papírokat.

Milyen költsége lehet az átállásnak, és miben merül ki az ehhez adott támogatás?
– A digitális adás vételére alkalmas set-top-box ára 6 és 20 ezer forint között van. Aki az adótornyoktól távolabb él, annak elképzelhető, hogy egy szélessávú antennát is be kell szerel-nie. Aki ezeket nem tudja önerőből megvásárolni, annak nem pénzt adunk, hanem kiépítjük a rendszert, amivel tud majd televíziózni. Tehát náluk a szerelők beüzemelik a boxot, és ha kell, felszerelik az antennát is, ingyen.

Mit tegyen az, akinél nem jártak a munkatársaik, de jogosultak a támogatásra?
– Előfordulhat, hogy valaki kimaradt, például ha az adatkérésünk után ítéltek meg neki valamilyen ellátást. Nekik a 06-80-38-39-40-es zöldszámot kell hívniuk, a munkatársaink pedig kiküldik majd nekik postán az igényléshez szükséges dokumentumokat.

Kérdezz – felelek
Megszűnik a hagyományos, analóg földi sugárzás. Mit kell tudni a digitális tévéadás fogásáról?

• Mi a digitális átállás?
Az a folyamat, melynek során az analóg műsorterjesztés helyébe a digitális lép. Megszűnik a hagyományos, analóg földfelszíni műsorszórás, helyébe a DVB-T technológia lép, magyarul a földfelszíni digitális televíziós műsorszórás.

• Mit kell tenni?
Aki előfizető valamelyik szolgáltatónál, annak semmit. Aki nem előfizető, tehát csak a három ingyenes csatornát – az M1-et, a TV2-t és az RTL Klubot – nézi, annak be kell szereznie egy set-top-box nevű szerkezetet, mely a régi tévére kötve fogja a digitális jeleket. A modern televíziókba ez a szerkezet már be van építve.

• Mekkora költséggel jár?
Egy set-top-box ára 6–20 ezer forint között van.

• Kik kapnak támogatást?
Akik rendszeres szociális segélyt, lakásfenntartási támogatást, ápolási díjat kapnak, vagy időskorúak járadékában, saját jogon nevelési ellátásban, hadigondozotti pénzellátásban, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülnek. Emellett azok az idősek is, akik már betöltötték vagy idén töltik be a 70. évüket, és a nyugellátásuk, nyugdíjszerű szociális ellátásuk, egészségbiztosítási ellátásuk együttes összege nem haladja meg az 57 ezer forintot.

(metropol.hu)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: digitális televízió digitális átállás antenna hungária MinDig TV

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr215432274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása