HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Havel polgártárs

2013.07.15. 17:16 MinDigTV


Duna Tv: július 15., hétfő, 21:15

Csehszlovákia 1992-es kettészakadása után Václav Havel, egykori politikai disszidens, színdarab- és esszéíró, a Bársonyos Forradalom vezéregyénisége lett az új Cseh Köztársaság első miniszterelnöke. Első beszédében egy 20 évvel korábbi írásából idéz: „A demokrácia természetes hátránya, hogy azok kezét, akik tiszteletben tartják, megköti, s azoknak, akik nem veszik komolyan, mindent megenged.”


A közvetlen hangvételű portréfilm a politikust és az embert mutatja be, a nemzetközi vitákat kiváltó eseményektől kezdve egészen a személyes tragédiákig. Egy köztársasági elnöknek mekkora valójában a felelőssége? Lényeges-e, hogy piszkos a zakója, vagy sem? Túl rövid-e a nadrágszára, vagy sem? Valóban ezen az apróságokon múlik az, hogy bízzon benne és tisztelje az a nép, amely az elnöki székbe segítette őt?

Időközben megismerjük Havel elnök otthonát, feleségét, kutyáját, illetve humánus és közvetlen politikai szellemiségét, szemléletét, amelynek népszerűségét köszönhette: újra megnyitja a prágai Slávia kávéházat, a helyi értelmiség és diákság fontos találkozóhelyét, amelyet 1990-ben indokolatlanul zárattak be; a Rolling Stones csehországi fellépésén bulizik, majd személyesen találkozik a zenekar tagjaival; Bill Clinton-nak egy szaxofont ajándékoz, amelyen egy kis cseh klubban elfújja George Gershwin Summertime klasszikusát a helyi zenekar kíséretében...

Ezek csak morzsák egy polihisztor munkásságából és életéből, de pont az ehhez hasonló apró, emberi cselekedetek és megnyilvánulások voltak azok, amelyek megbecsült emberré tették őt.

Többször is ismételt mottója is az örök humanista világát tükrözi: „Az igazságnak és a szeretetnek le kell győznie a hazugságot és a gyűlöletet.”

A film rendezője, Pavel Koutecký 2006-ban elhunyt, így barátja, Miroslav Janek filmrendező lépett a helyébe. Éveket szentelt a portréfilm összeállításának, bepillantást engedve a cseh politikába, és egy olyan ember belső világába, aki nagyban hozzájárult egy új köztársaság megszületéséhez.

Duna Tv: július 15., hétfő, 21:15

rendező: Miroslav Janek, Pavel Koutecký
operatőr: Stano Slušný
producer: Pavel Strnad
vágó: Tonicka Janek

szereplők:
Václav Havel
Jacques Chirac
Bill Clinton
George W. Bush
Pavel Koutecký
Mick Jagger
Keith Richards
Ron Wood
Charlie Watts


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film Duna TV MinDig TV Václav Havel

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr745405966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása