HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Psyché és Nárcisz

2013.06.19. 08:16 MinDigTV


Duna: június 23., vasárnap, 21:30

Bódy Gábor a Magyar Játékfilmszemle kiemelt rendezői díját kapta alkotásáért. Komoly nemzetközi elismerést is kivívott; 1981-ben Locarnóban Bronz Leopárd-díjjal jutalmazták a filmet.


Weöres Sándor Psyché – egy hajdani költőnő írásai című alkotása lenyűgöző. Hősnője, Lónyay Erzsébet kitalált személy. Weöres irodalmi leleménye az, hogy a XVIII-XIX. század fordulójára álmodott költőnő-cigánygrófnő képzeletbeli történetét Ungvárnémeti Tóth László, a XIX. századi, tragikus sorsú tudós, költő, drámaíró alakjához kapcsolja. Kettejük szenvedélyes, beteljesületlen szerelme, a női öntudatra ébredés, énkeresés, lázadás mentén épül föl a mű.

A film, melyet ihletett, fantasztikus szerelmi vízió. Bódy Gábor sajátos dramaturgiával ábrázolja a mitologikus tematikájú és idejű történetet. Hősei nem öregszenek, s a képi világ ezt a szellemtörténeti fantasztikumot stilizálja: az elszínezett jelenetek, az expresszionistán túlrajzolt díszletek próbálják megidézni a Történelem és a Lélek szellemét, küzdelmét. Psyché kalandozásait látjuk a XIX. század derekáig, vidéki kastélyoktól Bécsen át a magyar fővárosig. Míg ő különböző férfiakat bűvöl el, költőpárja, Nárcisz tudományos karrierre készül: medicinát tanul a klasszicista Pest-Budán. Így indul Bódy Gábor csodálatos filmkölteménye.

Az alkotás egyik érdekessége Cserhalmi György kettős szereposztása: ő a Nárciszt játszó Udo Kier, azaz Tóth László költő magyar hangja, és hús-vér megjelenésében ő a férj, Zedlitz báró, aki viszont Garas Dezső hangján szólal meg.

2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által megválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

Duna: június 23., vasárnap, 21:30

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

rendező: Bódy Gábor
író: Weöres Sándor
forgatókönyvíró: Bódy Gábor, Csaplár Vilmos
zeneszerző: Vidovszky László
operatőr: Hildebrand István

szereplők:
Patricia Adriani (Psyché - Lónyay Erzsébet)
Udo Kier (Nárcisz - Tóth Laci)
Cserhalmi György (Maximillian von Zedlitz báró)
Horváth Ágnes (Ilse)
Tóth Éva (Rhédey Klára)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV Weöres Sándor Cserhalmi György Psyché és Nárcisz

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr485368310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása