HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Félszemű Jack

2013.05.23. 16:48 MinDigTV


Duna: május 25., szombat, 21:15

A félszemű kártyafigurákra utaló cím alatt Marlon Brando, aki nemcsak producere és főszereplője, de végül rendezője is lett a filmnek, Pat Garrett és Billy, a kölyök legendás vadnyugati történetét dolgozta fel.

Egy Mexikóban elkövetett bankrablás után Rio és Dad Longworth, a két törvényen kívüli cimbora csapdába kerülnek. Utoléri őket a mexikói katonaság, és mivel csak egy lovuk maradt, sorsot húznak, melyikük mehessen tovább, míg a másik megpróbálja feltartani a katonákat. A nyertes Dad lesz, aki megígéri, hogy a lopott pénzzel szerez új lovat, és visszatér vele Rióhoz. Amikor biztonságos távolba ér, Dadnek már esze ágában sincs visszatérni, a sorsára hagyott Riót pedig rövidesen elfogják, és öt sanyarú év raboskodás várja egy mexikói börtönben. Mikor szabadul, Riót csak a bosszú hajtja. Felkutatja egykori barátját, aki időközben egy kaliforniai város köztiszteletben álló seriffje lett. Rio eleinte azt színleli, nem tudja, hogy Dad szándékosan elárulta őt. A jóképű bandita szeme megakad Dad nevelt lányán, Louisán, aki viszonozza az ismeretlen jövevény érdeklődősét. Dad szeretné, ha a kényelmetlen vendég, aki könnyedén leleplezhetné törvényszegő múltját, amiről itt nem tud senki, hamarosan továbbállna a városból, Rio ellenben maradni szándékozik újonnan szerzett társaival, akik a helyi bank kirablását tervezik. Rio csak vár. Vajon letett a bosszú tervéről? Vagy a bankrablással csak elfedni akarta eredeti szándékát? Ahogy az idegek egymásnak feszülnek, tudni lehet, hogy előbb-utóbb a fegyverek is megszólalnak.

A félszemű kártyafigurákra utaló cím alatt Marlon Brando, aki nemcsak producere és főszereplője, de végül rendezője is lett a filmnek, Pat Garrett és Billy, a kölyök legendás vadnyugati történetét dolgozta fel. Az ötvenes évek végének egyik legnagyobb hollywoodi sztárja sikereinek csúcsán akkora hatalmat élvezett az álomgyárban, hogy a munka során teljes alkotói szabadságot kapott. Rendezőnek kezdetben Stanley Kubrickot fogadta fel, akivel csakhamar elváltak útjaik (a film másik „kirúgottja” a forgatókönyvíró Sam Peckinpah volt, a későbbi nagy westernrendező), és Brando úgy döntött, maga vállalja a rendezést. A zseniális, de a rendezői felelősség viselésére sokak szerint alkalmatlan színész az eredetileg kéthónaposra tervezett forgatást hagyta félévig elhúzódni, a költségek megháromszorozódtak, az elkészült első változat pedig ötórásra sikerült, amit – ebben még Brando is egyetértett – muszáj volt rövidebbre vágni.

Készítésének áldatlan körülményeinek ellenére a Félszemű Jack nem lett rossz film, ma a műfaj egyik különc klasszikusaként emlegetik, amelynek középpontjában a két nagy színész, Marlon Brando és Karl Malden szuggesztív alakításai állnak.

Duna: május 25., szombat, 21:15

rendező: Marlon Brando
író: Charles Neider
forgatókönyvíró: Guy Trosper, Calder Willingham
zeneszerző: Hugo Friedhofer
operatőr: Charles Lang
jelmeztervező: Yvonne Wood
producer: Frank P. Rosenberg
vágó: Archie Marshek

szereplők:
Marlon Brando (Rio)
Karl Malden (Dad Longworth)
Pina Pellicer (Louisa)
Ben Johnson (Bob Amory)
Katy Jurado (Maria Longworth)
Slim Pickens (Lon Dedrick)
Timothy Carey (Howard Tetley)
Tom Webb (Farmer fia)
Ray Teal (Barney)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: western Duna TV Marlon Brando Félszemű Jack

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr125314795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása