HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Szindbád

2013.05.10. 15:14 MinDigTV


Duna – május 12. 21:00

Huszárik Zoltán filmje 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által megválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.


Huszárik Zoltán, a film rendezője a magyar filmtörténet és filmművészet legendás alakja. 1950-ben kezdte a Színház-és Filmművészeti Főiskolát, de csak 1966-ban fejezte be. Kulák származása ürügyén eltiltották a tanulástól: volt olajbányász, földműves, pályamunkás, biztosítási ügynök, segédmunkás. Rajztehetségének köszönhetően került a Pannónia Stúdióba, majd innen lépésről lépésre vissza a filmhez. A legendás Máriássy-osztályba járt a főiskolán, majd dolgozott dramaturgként, díszlettervezőként, s szerepet vállalt egy-egy játékfilmben is.
Kevés egészestés játékfilmet alkotott, de minden munkája felejthetetlen gondolati és képi világba vezeti a nézőt.  Műveiben ott van a modern kor értékpusztító elemeinek az elutasítása, a halál, az elmúlás és mindezekkel együtt az ember és természet egységének harmonikus megjelenítése. Munkáit állandó formanyelvi kísérletezés, a tökéletességre való törekvés jellemzi.

A Szindbád Krúdy Gyula művéből készült, allegorikus jelenetei nemcsak a magyar, hanem az egyetemes filmtörténet fontos darabjai is. Szindbád a szépséget a természet változásaiban, a szerelemben és nem utolsósorban a kulináris élvezetekben véli megtalálni. Gondolataiban életre kelnek emlékei. Megbarnult fényképek, elszáradt virágok, elsárgult szerelmeslevelek idézik meg a szép asszonyokat, lányokat, a hozzájuk fűződő múló érzéseket, s a felejthetetlen húsleves illatát… Egy halhatatlan író, egy kivételes tehetségű rendező, egy csodálatos képekben álmodó operatőr és a magyar színészkirály örök érvényű közös alkotása ez a mindig új felfedezéseket tartogató film.

2012-ben a film bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által megválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

Szindbád – Duna – május 12. 21:00

rendező: Huszárik Zoltán
író: Krúdy Gyula
forgatókönyvíró: Huszárik Zoltán
zeneszerző: Jeney Zoltán
operatőr: Sára Sándor
díszlettervező: Vayer Tamás
jelmeztervező: Vágó Nelly
vágó: Morell Mihály, Huszárik Zoltán

szereplők:
Latinovits Zoltán (Szinbád)
Ruttkai Éva (Lenke)
Dajka Margit (Majmunka)
Leelössy Éva (a fiatal Lenke)
Nagy Anna (Fruzsina)
Andai Györgyi (Setétke)
Szegedi Erika (Florentina)
Muszte Anna (virágáruslány)

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV Latinovits Zoltán Szindbád Krúdy Gyula Rutkai Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr925293867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása