HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Jutalomutazás

2013.04.21. 17:38 MinDigTV


Jutalomutazás – Duna – április 21. 21:00

Dárday István filmjében amatőr szereplőkkel a dokumentum és a fikció különleges egyvelegével fokozz a drámai hatást.

magyarf.jpg

A 70-es években egy új filmes iskola született Magyarországon, amit az egész világon budapesti iskolaként emlegettek. A Balázs Béla Stúdióban folyó alkotómunkának köszönhetően már a 60-as évektől tanúi lehettünk a változásnak, mely aztán többek között Gazdag Gyula, Tarr Béla és a Dárday István és Szalai Györgyi alkotópáros filmjei tükröztek. Amatőr szereplőkkel a dokumentum és a fikció különleges egyvelege jött létre, fokozva a drámai hatást.

A Jutalomutazás – rendezője Dárday István – története egyszerű, ennek ellenére egy mai fiatal már magyarázat nélkül talán nem is érti. Hol van már a szocialista és kapitalista országokba érvényes külön útlevél, a három évenkénti kiutazási engedély, amely felértékelt egy angliai jutalomutazást! Az eszme és az apparátus mindent átszövő szabályozása, korlátozása! Ami maradt, az a korkép egy műalkotás tükrében, a humor és nevetségesség, mely ezt a világot jellemezte.

Forgó Anna, járási úttörőtitkár váratlanul azt a megtisztelő értesítést kapja, hogy egy úttörőt jelölhetnek angliai jutalomutazásra. Megindul a keresés mechanikus gépezete a feltételeknek megfelelően: egy 13-14 éves, jó tanuló, fizikai dolgozó gyermeke, valamilyen hangszeren is játszani tudó jelölt kerestetik. Végre egy falusi iskola lázas sietséggel előállítja Balogh Tibit, aki ítéletük szerint megfelel a feltételeknek. A mezőről, a munkából becipelt szülők föl sem eszmélnek, máris írásos engedélyüket adják az úthoz. Tibi anyja azonban végül visszavonja beleegyezését.

Jutalomutazás – Duna – április 21. 21:00

Rendező: Dárday István

Forgatókönyvíró: Dárday István, Szalai Györgyi

Zene: Papp Imre, Presser Gábor, Solymos Antal, Tolcsvay László

Operatőr: Koltai Lajos

Szereplők:
Simai Mária (Forgó Anna),
Borsi József (Balogh Tibi),
Márton István (Bakó tanár),
Tamás Kálmán (Balogh),
Tamás Kálmánné (Baloghné),
Varga Szabó Sándor (iskolaigazgató),
Kincses József (tanácselnök),
Takács Vencel (tanácselnök),
Hollósi József (párttitkár),
Lucza Tivadar (párttitkár),
Nyers Istvánné (Lenke),
Tenk Lívia (Évike édesanyja),
Dénes Margit (Jutka),
Pokovai Zsuzsa (Zsuzsa),
Sallai Pál (Zoli),
Király Béla (fényképész)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV Presser Gábor Koltai Lajos Jutalomutazás Dráday István

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr355237855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása