HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Huszárik Zoltán: Csontváry

2013.03.27. 11:21 MinDigTV


Duna TV: március 28., csütörtök, 21:15

Huszárik Zoltán Latinovits Zoltánt álmodta a különös kettős szerepre. Tragikus halála után esett a választása a Magyarországon még alig ismert bolgár színészre, Ichak Fincire…


Csontváry Kosztka Tivadar a magyar festészet egyik legegyénibb hangú, magányos festője különleges életutat járt be. Az 1800-as évek közepén született Kisszebenben, édesapja orvos-gyógyszerész. Csontváry is a gyógyszerész szakmát tanulja ki, és évekig gyógyszerészként is dolgozik. A Magas Tátrában, Iglón egy „égi hang” hatására világos életcélt tűz ki maga elé, a „napút festője” akar lenni. Bejárja Európa nagy múzeumait, festészeti akadémiáit, és megszállottként festi a természetet, a bibliai helyeket, a mediterrán tájat.

Huszárik Zoltánt, a szintén egyéni hangú, érzékeny és elhivatott magyar filmrendezőt hasonló gondolatok foglalkoztatják, mint a festőt. Ráadásul fantasztikus alkotótársra talál Latinovits Zoltán, a Színészkirály személyében. Mindketten a tökéletességre törekednek munkájukban, és a halhatatlanság vágyával dolgoznak minden alkotásukban. A film története is ezek szerint alakul. Z., a színész új szerepére készül: Csontváryt fogja színpadon játszani. Bár szeretteihez ragaszkodik, mégis folyton máshol jár. Magánemberként és művészként is állandóan önmagát keresi, még Csontváryban, a monomániás festőben is. Annyira eggyé válik a figurával, hogy nem tudni, ki az, aki Libanonban, Taorminában vagy Athénban jár: a festő vagy a színész?

Duna: március 28., csütörtök, 21:15

rendező: Huszárik Zoltán
forgatókönyvíró: Dobai Péter, Császár István
zeneszerző: Kocsár Miklós
operatőr: Jankura Péter
vágó: Kármentő Éva

szereplők:
Ichak Finci (Csontváry)
Holl István (Bolond)
Drahota Andrea (Feleség)
Dajka Margit (Anya)
Balázs Samu (I. Ferenc József császár)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV Csontváry Kosztka Tivadar Huszárik Zoltán Ichak Finci

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr175175240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása