HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Szerelmes poéták a filmvásznon - Goethe

2013.02.25. 16:54 MinDigTV


Duna Tv: február 26., kedd 21:05

Szerelmes poéták a filmvásznon: Keats, Goethe, Schiller. Mindhárman ugyanabban a korban éltek. Mindhárman poéták és szerelmesek. És mindhárman úgy szerették az életet, mint a virág a napot. A Duna nézői most három héten át egy-egy róluk készült életrajzi filmet láthatnak.


Goethe fiatal, szilaj évei, az első szerelmek, és az első sikerek fényében indul. Johann Goethe 23 éves joghallgató, sokat beszél, és nem keveset iszik. Emellett le kellene tennie a doktori vizsgát. Legalábbis szigorú apja akarata ez. Goethe azonban nem így gondolja. Költői lelke szárnyal, fontosabbak a tivornyák, a szép lányok és a költészet. Barátjával felesküsznek az igaz művészetre, a vad gondolatokra, az értelem ellen, a józan ész ellen, a szabályok ellen. Csak a szenvedély számít. Apja zagyvaságnak nevezi Goethe első írásait, s nem hajlandó ezt a nevetséges firkálmányt, rímhányást anyagilag tovább támogatni. Arra kényszeríti fiát, hogy hagyja el Lipcsét és menjen Wetzlar-ba jogi előadónak. Kosztot és kvártélyt a bíróság biztosít majd.

Itt ismerkedik meg Goethe élete legnagyobb szerelmével. A költő Charlotte iránt érzett reménytelen szerelme a világhírnevet jelentő művének, "Az ifjú Werther szenvedéseinek" megszületését hívta életre, amely a szentimentális irodalom egyik legnagyobb remeke. "Az ifjú Werther szenvedései" révén Goethe egy csapásra híressé vált Európa-szerte. A "Werther" nyomán romantikus ifjúsági mozgalom és öngyilkossági hullám indult el.

Duna Tv: február 26., kedd 21:05

rendező: Philipp Stölzl
forgatókönyvíró: Philipp Stölzl, Alexander Dydyna, Christoph Müller
zeneszerző: Ingo Frenzel
operatőr: Kolja Brandt
vágó: Sven Budelmann

szereplők:
Alexander Fehling (Johann Wolfgang Goethe)
Miriam Stein (Lotte Buff)
Moritz Bleibtreu (Albert Kestner)
Volker Bruch (Wilhelm Jerusalem)
Burghart Klaußner (Vater Buff)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: filmdráma Duna TV Goethe MinDig TV

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr535104840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása